Charlotte Dujardin op slag verliefd op Amélie Kovac's vijfjarige Toretto

Charlotte Dujardin op slag verliefd op Amélie Kovac's vijfjarige Toretto
Amélie Kovac, een 25-jarige dressuur amazone uit Cannes, kwam in oktober oog in oog te staan met een groot dilemma. Ze kreeg de kans om deel te nemen aan een clinic gegeven door tweevoudig Olympische kampioene Charlotte Dujardin. Kovac was alleen al voor deze kans super opgewerkt, maar toen gebeurde er iets wonderbaarlijks. Terwijl ze haar 5-jarige Nederlands gefokte ruin Toretto (Apache x Zenzi) aan het opwarmen was de dag voor de clinic, werd ze door Dujardin aan de kant geroepen. “Hoeveel wil je hebben voor je paard?”

In eerste instantie was Kovac compleet verbaasd. Het was altijd haar bedoeling om Toretto uiteindelijk te verkopen, maar ze had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Tijdens de clinic gaf Dujardin het paard continu complimentjes over zijn natuurlijke ritme en de manier waarop hij zichzelf draagt. Ze was ook onder de indruk van de activiteit in zijn achterbenen en de losheid van zijn schouders. Op dat moment moest Dujardin het paard zelf voelen, en dus vroeg ze of ze hem even mocht proberen. Ze was op slag verliefd.

Kovac en Dujardin kwamen na de clinic even samen om de verkoop van Toretto te bespreken. “Voor mij was het geweldig om Dujardin mijn paard te zien rijden. Charlotte heeft zoveel kracht in haar lichaam. Ze gaat heel makkelijk van verlicht naar een vaste zit, en ze blijft daarbij perfect in het ritme. Het was indrukwekkend om te zien wat hij kan onder haar”, vertelt Kovac.

Daarom was het ook niet zo moeilijk om Toretto aan Charlotte Dujardin te verkopen. In november begeleidde ze het paard naar zijn nieuwe thuis in Engeland, in de Gloucestershire faciliteiten die Dujardin deelt met Olympiër Carl Hester. In zijn nieuwe thuis zal Toretto enorme weilanden krijgen, alsook een grote stal, een super bodem om op te lopen en geweldig goede zorgen. “En hij kan zelfs Valegro zien vanuit zijn stal! Ik heb echt geen spijt, want ik weet gewoon dat hij een geweldig leven zal hebben”, lacht Amélie tevreden.

En voor Kovac ziet de toekomst er nog steeds rooskleurig uit. Ze nam een bezoekje aan Scholtens en Witte, waar ze een veelbelovende 2-jarige zag genaamd Ivar (Desperado x OO Seven), in eigendom van Ad Valk. Valk verkocht haar ook Toretto, en hij is ook eigenaar van onder andere Apache, Desperado en Krack C. “Hij is enorm elastisch. Als hij beweegt, ziet het er zo moeiteloos uit. Ik denk dat het een toppaard wordt”, concludeert Kovac blij.