Henk Nooren: "Het belangrijkste is nu dat ruiters hun moraal niet verliezen"

Henk Nooren: "Het belangrijkste is nu dat ruiters hun moraal niet verliezen"

Henk Nooren, voormalig internationaal springruiter en momenteel coach van het Franse kaderteam, zit thuis in België omwille van COVID-19. Hij sprak met Grand Prix over hoe hij zijn rol als coach van het Franse team ook in tijden van Corona optimaal probeert uit te voeren.

"Hoe het met mij gaat in tijden van quarantaine? Best goed eigenlijk", begint Nooren. "Ik probeer nu vooral mijn structuur te behouden. Ik sta elke dag om 5.30 op waarna ik 45 minuten in de gym bezig ben. Daarna lees ik wat en dan vertrek ik naar de stallen. 's Middags doe ik een kleine siësta en daarna werk ik wat in de tuin. Ik besef dat ik bij de 'lucky few' ben momenteel want hier in de stallen is altijd wel iets te doen. Natuurlijk wil ik, net als iedereen, zo snel mogelijk terug 'normaal' aan het werk maar dat is nu nog even niet mogelijk, ben ik bang".

Nooren gaat verder: "Voor de coronacrisis was ik altijd enkele dagen in de week in Frankrijk. Ik ben daar nu al drie weken niet meer geweest. De crisis kwam voor iedereen als een verrassing en ik denk dat niemand verwachtte dat de crisis hier gelijkaardige proporties als in China zou aannemen. Niemand besefte in het begin hoe erg het was en nu wordt iedereen er wel op de een of andere manier door getroffen, al is het maar door quarantaine". 

"Wat ik ook erg jammer vind, is dat ik momenteel mijn rol als coach van het Franse team niet meer kan uitoefenen", gaat hij verder. "Ik zou het daarom wel leuk vinden als we binnenkort toch terug de kans krijgen om één op één lessen te geven. Ik denk dat onze sport dit toelaat. We behouden sowieso een zekere afstand ten opzichte van onze leerling aangezien die op een paard of pony zit. Daarnaast zou ik hen ook kunnen helpen om hun paarden in optimale conditie te houden en zou ik samen met hen oefeningen kunnen uitwerken om deze periode van quarantaine toch door te komen. Helaas is dit nu nog niet aan de orde maar ik hoop dat dit binnen enkele weken wel mogelijk zal zijn. Het is moeilijk om vanop afstand advies te geven. Ik denk dat dit voor dressuurruiters eventueel nog zou lukken als er in de piste om de paar meter een camera gezet wordt. Voor jumpingruiters is dit volgens mij niet mogelijk. Ik heb het geprobeerd maar als je op hoog niveau wil trainen, is het voor hen wel belangrijk dat hun coach ook lijfelijk aanwezig is. Ik blijf wel in contact met de Franse ruiters maar iedereen heeft begrepen dat er de komende weken en maanden geen grote competities zullen plaatsvinden. Het belangrijkste is daarom om de paarden in goede vorm te houden en dat de ruiters hun goede moraal niet verliezen. We mogen niet uit het oog verliezen dat deze ruiters gemiddeld veertig tot vijftig weken per jaar op concours zijn en dat dat nu volledig wegvalt. Voor velen van hen valt het thuis zitten dan ook zwaar..."

Bron: Grand Prix

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vergeet ook niet deel te nemen aan onze GIVEAWAY! 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________