Willem Greve en Highway TN NOP winnen voor eigen publiek de Rolex Grand Prix

Willem Greve en Highway TN NOP winnen voor eigen publiek de Rolex Grand Prix

Willem Greve is de eerste Nederlandse ruiter in de geschiedenis van de Rolex Grand Slam die een Major wint! In het zadel van Highway TN NOP bezorgde hij zijn thuispubliek kippenvel. De Brabanthallen verloor bijna zijn dak, wat een afsluiter van een van de mooiste concours in Nederland. 

Hoewel het parcours heel wat fouten en opgaves tegemoet zag, kwalificeerden ze zich met z'n negenen voor de barrage. Twee Belgen, twee Nederlanders, een Fransman, een Ier, een Zweed, een Zwitser en een Duitser gingen de strijd met elkaar aan in deze spannende Rolex Grand Prix van de Dutch Masters. Doorheen de jaren was het percentage dat in de barrage geraakte gemiddeld 27%, hier was dat 23% wat bewees dat het parcours van Louis Koninckx allesbehalve gemakkelijk was. 

Eerste aan de start was Martin Fuchs (SUI) in het zadel van Leone Jei (Baltic VDL). De door G.M. Van Mersbergen gefokte KWPN ruin deed keurig wat van hem verwacht werd en werd door zijn ruiter stevig door de bochten gedraaid. De lat lag meteen hoog met de eerste foutloze ronde in een tijd van 35,11s. Tweede aan de start was Henrik von Eckermann (SWE). De wereld nummer één rekende op zijn bekende King Edward (Edward) van fokker Wim Impens. Samen wonnen ze de IJRC Rolex Top 10 Final in december en kwamen ze ook al in grote kampioenschappen (succesvol) aan de start. Von Eckermann zelf won in 2019 al de Rolex Grand Prix van de Dutch Masters, toen met Mary Lou. Het duo kroop in het spoor van hun voorganger en nam al minstens evenveel risico. Zij doken onder de tijd en finishten in 33,74s. 

Derde aan de start en de eerste voor België was Gregory Wathelet (BEL). Met Ace of Hearts (Aliandro B) ging de achterste balk van de Rolex-oxer tegen de grond. Zij besloten met acht strafpunten. Tot nu toe was er nog geen Fransman in geslaagd om de Rolex Grand Prix in 's Hertogenbosch te winnen. Kon Julien Epaillard (FRA) daar in het zadel van Dubai du Cedre (Baloubet du Rouet) verandering in brengen? Ook voor hen had de oxer van Rolex geen genade en ook op de Audi-hindernis ging het mis voor het Franse duo. 

Eerste Nederlander in de piste was Harrie Smolders (NED). Op Uricas van de Kattevennen (Uriko) kan Smolders de eerste Nederlander worden om een Rolex Major binnen te halen. Het onderste werd alvast uit de kan gehaald met het oog op die snelste tijd. Met 34,66s waren ze net niet snel genoeg om de leiderspositie over te nemen. Marcus Ehning (GER) en Priam du Roset (Plot Blue) waren als volgende aan zet. Met een foutloze rit in het achterhoofd nam het paar geen onnodige risico's en kwam vlekkeloos over de eindmeet in 42,87s. 

Zevende op het toneel: Ierland's Denis Lynch op de Nabab de Reve-zoon Brooklyn Heights, een BWP'er uit de fokkerij van Eric Polfliet. Uit de tussentijdse tijdsweergave bleek al dat ze de snelle tijd van von Eckermann niet voorbij zouden komen maar desalniettemin werkten ze zonder fouten af. Pieter Devos (BEL) kon er met Toupie de La Roque (Kannan) nog een Belgische overwinning van maken maar besloot in te zetten op een nulronde. In 2022 werd hij hier nog tweede in 's Hertogenbosch.

Voor eigen publiek kon Willem Greve (NED) de kaarten nog volledig door elkaar schudden in combinatie met Highway TN NOP (Eldorado vd Zeshoek). HIJ DOET HET. Willem Greve gaat de geschiedenisboeken is als eerste Nederlandse combinatie die een Rolex Grand Slam Major wint. Met vier honderdsten verschil won hij van de wereld nummer één.

Resultaten