Voltige en Endurance ondergaan kleine wijzigingen terwijl spring- en dressuursport in 2018 ongewijzigd blijft bij KNHS

Voltige en Endurance ondergaan kleine wijzigingen terwijl spring- en dressuursport in 2018 ongewijzigd blijft bij KNHS
De KNHS heeft zijn nieuwe reglementen gepubliceerd. Bij zowel de springsport als dressuur zijn er geen wijzigingen dit jaar. De Voltige en Endurance zien wel enkele wijzigingen in de reglementen.

Per 1 maart 2018 worden kleine wijzigingen doorgevoerd in het Wedstrijdreglement Endurance. Hieronder worden ze kort toegelicht.





Harchachement
In het reglement is het harnachement van een paard verduidelijkt. Een paard moet zijn opgetoomd met een zadel en (halster)hoofdstel inclusief teugels wanneer wordt deelgenomen aan een endurancewedstrijd. De keuze van het type zadel, hoofdstel en bit is vrij.

Meerdaagse wedstrijden
Voor wedstrijdorganisaties die meerdaagse wedstrijden organiseren zijn extra mogelijkheden opgenomen in het reglement. Zo is het toegestaan om de minimale snelheid met 1km/u te verlagen mits dit kenbaar wordt gemaakt in het vraagprogramma. Combinaties die deelnemen aan meerdaagse wedstrijden mogen elke wedstrijddag op de vetgate stoppen en de volgende wedstrijddag verder rijden, mits het paard is goedgekeurd. Daarnaast is in het reglement opgenomen hoe het klassement wordt opgemaakt en wanneer een winstpunt wordt toegekend.

Nakeuring
De nakeuring wordt in lijn gebracht met de FEI. Dit wil zeggen dat binnen 30 minuten nakeuring moet plaats vinden i.p.v. op 30 minuten. Op deze manier kan een paard wat binnen 30 minuten klaar is eerder aangeboden worden bij de dierenarts en hoeft deze te wachten. Let op: Wanneer de hartslag bij het aanbieden hoger is dan 60 slagen per minuut volgt uitsluiting, er is geen herkansing mogelijk. Een paard mag het wedstrijdterrein verlaten nadat de wedstrijddierenarts voor akkoord heeft afgetekend op de veterinaire kaart. De wedstrijddierenarts is gerechtigd het paard zo lang ter controle te laten blijven als dat door hem nodig wordt geacht.

In 2018 worden kleine wijzigingen doorgevoerd in het Wedstrijdreglement voltige. Deze wijzigingen gaan in op 1 maart 2018. In een aantal artikelen is ter verduidelijking van de bestaande regels een toevoeging gedaan, daarnaast wordt de klasse Z solo een verblijfsklasse. De wijzigingen in het handboek voltige gaan in op 1 mei 2018.





Klasse Z solo verblijfsklasse
Vanaf 1 maart 2018 is het niet meer verplicht om te promoveren van de klasse Z solo naar de klasse ZZ solo. De klasse Z solo wordt een verblijfsklasse. Een voltigeur die niet toe is aan de klasse ZZ solo kan ondanks het bereiken van de winstpuntengrens doorstarten in de klasse Z solo. Wanneer eenmaal de overstap wordt gemaakt naar de klasse ZZ moet de voltigeur verder starten in deze klasse.

De voltigeurs die momenteel uitkomen in de klasse ZZ solo krijgen eenmalig de keus om te kiezen tussen de klasse Z of ZZ. De voltigeur bevestigt deze keuze door op de eerste wedstrijd die wordt gestart na 1 maart 2018 uit te komen in de gewenste klasse. Wordt gekozen voor de klasse Z, dan komt de ZZ klassering van de voltigeur te vervallen en wordt de voltigeur op een klassering van Solo Z+4 gezet. Let op: een eenmaal gemaakte keus is bindend!

Handboek Voltige
De FEI heeft wijzigingen aangekondigd in de FEI guidelines for vaulting judges die in maart 2018 in gaan. Nationaal volgen wij de FEI voor de beoordeling in een aantal klassen. Het voltigeforum wil de wijzigingen van de FEI in 2018 graag overnemen. Omdat de wijzigingen door de FEI nog niet volledig bekend gemaakt zijn is besloten om de wijzigingen in het handboek voltige per 1 mei 2018 in te laten gaan. Het handboek voltige en de aangepaste beoordelingsprotocollen worden halverwege april gepubliceerd op knhs.nl.







De reglementswijzigingen en reglementen voor springen en dressuur download je hier: