Nicole Suijkerbuijk over de aankoop van vastgoed: "Er zijn plannen genoeg!"

Nicole Suijkerbuijk over de aankoop van vastgoed: "Er zijn plannen genoeg!"
“We zien zoveel prachtige plannen voorbijkomen om iets te beginnen in de paardenwereld. Maar we zien ook dat veel mensen zich onvoldoende realiseren wat erbij komt kijken,” zegt Nicole Suijkerbuijk van Staal Makelaars uit Made. “Daarom vinden wij het belangrijk om van tevoren met mensen een goed gesprek te hebben, daar behaal je de winst. Die bezichtiging is zo geregeld.”

Nicole Suijkerbuijk weet waarover ze praat. Sinds haar studie in Rotterdam is ze nu bijna vier jaar werkzaam bij Staal Makelaars, met als specialisme agrarisch onroerend goed. Ze groeide in het buitengebied op met paarden en is nog steeds actief als hobbymatige wedstrijdruiter. Laat haar maar praten over waar je zoal aan moet denken als je overweegt een paardenbedrijf te starten….

“Veel mensen denken er licht over maar het gaat over echt heel veel meer dan de aankoop van het vastgoed. Het begint bij het nadenken over de juridische vorm. Welke vorm kies je? En doe je dat voor het totale bedrijf of voor onderdelen?  Vaak zien we dat ouders met de kinderen iets willen opzetten. Uit het gesprek komt dan bij voorbeeld naar voren dat het beter is om het woonhuis te splitsen van het bedrijf en alleen het bedrijf samen te doen, zodat je voor de kinderen de koopsom verkleint.”



Overdrachtsbelasting is een ander onderwerp: “Daarvoor kennen we twee groepen: de productiegebonden bedrijven en de gebruiksgerichte bedrijven. Bij de productie gaat het om de nadruk op fok en opfok, bij gebruiksgericht op bij voorbeeld de africhting en het uitbrengen op wedstrijden. Als je kunt onderbouwen dat je productiegebonden gericht bent, dan ben je voor een deel vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voor gebruiksgerichte bedrijven gaat het om 6% overdrachtsbelasting. Je kunt de activiteiten wel combineren maar je moet het voor controleurs aan kunnen tonen: je moet bij voorbeeld jong spul hebben lopen en enkele fokmerries.  Je kunt de activiteiten ook opknippen qua boekhouding: bij voorbeeld de landbouwgrond toeschrijven aan je fokkerij-activiteiten en een stukje grond doorverhuren aan de andere tak. Er is best veel mogelijk maar je moet er van tevoren over nadenken.”

Er zijn meer verplichtingen die gemakkelijk over het hoofd worden gezien door startende ondernemers: “We zien vaak dat mensen totaal niet op de hoogte zijn van de verplichting in veel gebieden om naast de milieuvergunning een natuurbeschermingswetvergunning te hebben. Voorheen was dat alleen nodig voor agrarische bedrijven met koeien en varkens maar de paarden zijn daar inmiddels ook ondergebracht omdat ze bijdragen aan de fosfaat-uitstoot.”

Nicole werkt voor Staal Makelaars vooral in Zuid-West Nederland, een gebied waar veel verkocht wordt: “Ja, maar ook nogal eens onder voorbehoud. Het loopt echt vaak vast op de financiering omdat ondernemers bepaalde zaken zoals een businessplan of de zaken waar we het over hadden, niet goed voorzien hebben. En de bank die wil het echt weten. De bank die bij voorbaat toch al een paar uitroeptekens zet als het om paarden gaat. Dat is jammer, ik zie zoveel mooie plannen voorbijkomen. Wij willen ondernemers graag verder helpen en niet terug naar huis sturen. Zodat ze bij een bank echt verder komen. We koppelen ondernemers ook aan de juiste mensen en volgen ook de voortgang. Het gaat bij ons oprecht meer dan alleen om koop en verkoop.”