Michael Taken: een sleep is niet zomaar een sleep

Michael Taken: een sleep is niet zomaar een sleep
Paardensportbodems zijn niet meer weg te denken. De aanschaf daarvan is het begin, het onderhoud is het onvermijdelijke gevolg. Goed onderhoud is echter essentieel om lang plezier van de bodem te kunnen blijven houden. Michael Taken van Equicombi geeft als specialist graag advies hierover.

“Als de bodem niet goed onderhouden wordt, krijg je toch blessures aan de paarden omdat ze niet op een vlakke bodem lopen. Het is niet voor niets dat de dierenarts een paard laat lopen op een supervlakke straat. Op een slecht onderhouden bodem lopen paarden noodgedwongen steeds in onbalans. Dat komt omdat heel veel bodems een golf hebben. Dat ontstaat vaak omdat mensen een sleep gebruiken die vast aan de trekker zit: met iedere hobbel die de trekker neemt, hoe klein ook, drukt ie de sleep de grond in. Daardoor schept de sleep als het ware zand in plaats van dat hij zand verplaatst. Dan krijg je golven in het zand, die je vaak nauwelijks ziet.”

“Onze slepen liggen op de bodem, ze worden alleen maar getrokken. Ze volgen de trekker, shovel of quad omdat ze op de kop meedraaien, er niet aan vast zitten. Ze liggen bovendien laag bij de grond met het gewicht. En, heel belangrijk: ze verplaatsen ook zand. Waar teveel ligt, nemen ze het mee, waar te weinig ligt, laten ze het vallen en wordt het aangerold. Daarbij is het belangrijk dat de afstelling van de sleep eenvoudig is. Als je te veel handelingen moet uitvoeren, en steeds van de trekker af moet, dan motiveert dat niet. Wij hebben ervoor gezorgd dat de afstelling heel eenvoudig is. En ben je klaar en til je de sleep op met de trekker, dan zorgt het draaisysteem op de kop ervoor dat ie automatisch in het slot valt, daar hoef je de trekker niet voor af.”

Dan de manier van slepen, veel mensen voeren dat niet optimaal uit: “Het beste is natuurlijk eerst om regelmatig de mest en andere vervuiling, zoals bladeren, van de toplaag te verwijderen. En om de bodem egaal te houden raden wij aan het opgehoopte zand eenmaal per dag van de hoefslag terug de rijbak in te trekken of aan te harken. En dan het slepen zelf: om te beginnen rijd je over de buitenhoefslag en rijd je in elke hoek achterwaarts om het opgehoopte zand uit de hoeken te kunnen slepen. Dan, heel belangrijk, rijd je In cirkels, met overlappend spoor van de ene kant van de rijbak tot aan de andere kant van de bak. Als derde rijd je vanuit het midden telkens van rechts en links (spoorverzet) over de hele lengte van de bak. Vijftien minuten doe je er in het begin over maar omdat een bodem steeds beter gaat ‘liggen’, gaat het daarna steeds sneller. Bij een eb en vloed bodem adviseer ik om elke twee dagen te slepen, bij de meeste andere bodems elke dag, uiteraard afhankelijk van het gebruik.”

“Het is ook belangrijk welke soort sleep je gebruikt. Als ik bij een klant kom, vraag ik welke bodem ze hebben, hoe groot die is, of ze een trekker, een quad of een shovel hebben, misschien wel een auto, en met hoeveel pk’s, of ze vooral aan dressuur of springen doen, of het binnen of buiten is.  Daarom hebben we ook vijf verschillende typen slepen, voor elke bodem apart. Een mattensleep, een dressuurbodemsleep, een stenensleep om bijvoorbeeld op galopbanen behalve te slepen ook de stenen te verwijderen, een zandbodemsleep, en vezelbodemsleep. De meeste zijn 1,5 meter breed maar we kunnen gaan tot en met 4 meter breed, die is opgeklapt weer 1.5 meter, waardoor je door alle poortjes kunt rijden.”

“Neem de mattensleep, die vooral geschikt is voor de eb en vloed bakken. Die sleept de bodem dicht: bij eb en vloed bodems moet het vocht in de bodem blijven, het is belangrijk dat de sleep als het ware dweilt, vergelijk het met een schaatsbaan. Daar zit dan een dichte rol achter die navulbaar is met water en antivries, waardoor de sleep twee keer zo zwaar wordt. Maar we hebben ook een sleep met een speciale open achterrol ontwikkeld voor de minder dure bodems, waar vaak dunne haartjes door het zand zitten. Dat heeft niemand, niet zoals wij dat leveren.”

“Veel mensen beginnen met een sleep van een prijsvechter, de onvrede groeit, bijvoorbeeld omdat ze die golven krijgen. Na een tijdje kopen ze dan toch een goede sleep, waarin bij ons vijftien jaar ervaring zit. De eigenaar van het productiebedrijf, Philip Schaerlaeken, is bezeten van de techniek, hij heeft ook paarden. Alleen al voor de slepen zijn vier mensen fulltime werkzaam. We praten niet over een werkplaats op de hoek hè…Alles wordt in eigen productie modulair gebouwd. Nee, een sleep is niet zomaar een sleep.”