Ludger Beerbaum en Marco Kutcher praten over tactiek en strategie in de GCL

Ludger Beerbaum en Marco Kutcher praten over tactiek en strategie in de GCL
Nu de Global Champions League van 2017 echt op stoom begint te raken is het eens hoog tijd om met twee toppers te praten over dé strategie om naar de kop van het klassement te komen. Na vijf manches in het kampioenschap dat 15 manches kent waren het afgelopen weekend het Duitse toppaar Ludger Beerbaum en Marco Kutcher die in Madrid wonnen voor de Hamburg Diamonds. Nu de tour neerstrijkt in Hamburg is het hoog tijd om de beste tactiek erbij te pakken zodat hun team een thuisoverwinning kan boeken.

Ludger geeft aan dat het meest constant rijden door de tour heen de doorslag zal geven. Overal winnen lukt niet volgens de Duitse top ruiter, maar je wil er wel dichtbij zitten.

"Je kan het wel elke keer op snelheid en tijd proberen. Maar met zo een lang seizoen met 15 wedstrijden gaat het aankomen op nette rondes neer zetten en constant rijden" begint Beerbaum zijn verhaal. "Aan het einde telt het aantal foutloze rondes meer. Misschien moet je wel eens snel gaan om te winnen. Toch zie je vaak  het team met de meeste foutloze rondes weer terug op het podium."

Dat was eigenlijk ook de tactiek die de twee heren in Madrid uitspeelden en met succes.

"We wisten dat Eric Lamaze en Harrie Smolders twee hele hele snelle combinaties waren. Dus we hadden nooit het plan ze op tijd te verslaan. We gingen voor foutloos blijven en dat betaalde zich uit."

Teamgenoot Marco Kutcher is het eens met Beerbaum en legt uit hoe de nieuwe opzet het seizoen beter gemaakt heeft,

"Dit jaar is er een nieuwe formule en die werkt goed voor ons. We hadden beide onze beste paarden mee en besloten deze te sparen voor de tweede ronde. Dat liep toen goed. We worden elke keer weer beter en beter in het spelletje. Natuurlijk helpt het enorm dat we elkaar al jaren goed kennen"

Het belangrijkste in een goede strategie is de beslissing welke paarden je gaat inzetten. Zowel Beerbaum als Kutscher zaten de dag ervoor in de barrage voor de CSI5* rubriek. Maar kozen ervoor om die niet te rijden zodat de paarden voor de finale van zaterdag fris bleven.

Nu we het toch over plannen voor de toekomst hebben, Ludger zei ook het volgende:
"Chiara is een top paard met veel ervaring. Ze is constant en zet vaak een foutloze ronde neer. Haar zal ik naast twee andere paarden dus wel vaker mee nemen. Ik weet ook zeker dat naast Casello Marco nog wel een paar paarden klaar heeft staan. Gelukkig is onze Young Rider Guido Klatte momenteel ook echt goed bezig met zijn paarden. Hij zal dus zeker nog wel rijden in de GCL dit jaar. Als we het goed plannen en de juiste combinaties kunnen vormen weet ik zeker dat we op het podium kunnen eindigden.

Kutcher voeg toe, "Natuurlijk kijken we ook wat de andere teams doen. Niet zo zeer of ze paarden en ruiters switchen. Maarwe kijken of we per manche de beste ruiters amen kunnen voegen. De beste ruiters zijn hier met goede paarden, dus simpel is het niet!"

Voor de twee gaat veel energie en focus in het team. Maar Kutcher moet wel toegeven dat de competitie belangrijk blijft, hetis toch het hoogste niveau in de sport.