Dossier Rhino: "We moeten vermijden dat dit virus over heel Europa verspreid raakt"

Dossier Rhino: "We moeten vermijden dat dit virus over heel Europa verspreid raakt"


In Valencia werd afgelopen zondag de competitie halsoverkop stilgelegd nadat een vermoedelijk geval van rhino was opgedoken. Na onderzoek bleef die vrees inderdaad gegrond: op woensdag werd bevestigd dat 19 paarden besmet zijn met het virus. Ondertussen wordt op de concourslocatie al het mogelijke in het werk gesteld om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen; Enkele paarden zijn echter al terug naar hun ‘thuisland’ vertrokken. Maar, is dat wel een slimme beslissing? We spraken met enkele betrokken actoren.


“Het klopt inderdaad dat er ook op andere plekken in Europa de laatste dagen meer en meer gevallen van rhino opduiken”, bevestigt een dierenarts aan onze redactie. “Of dat stijgend aantal gevallen ook effectief samenhangt met paarden die in Valencia vertrokken zijn, is moeilijk te achterhalen. Op 5 februari was er al een rhino-uitbraak in het zuiden van België voordat er in Valencia sprake was van de ziekte. Waar de rhino-uitbraak in Spanje dus precies vandaan komt, is dus moeilijk te achterhalen. Het is mogelijk dat het virus daar ‘ontstaan’ is maar evengoed komt de besmetting uit een ander land”, vertelt ze.

Een ruiter die pas terugkomt uit Spanje, vertelt dat zijn paarden al twee keer getest werden, één keer op Spaanse bodem en één keer bij thuiskomst: “Mijn paarden waren al thuis toen de uitbraak in Spanje bevestigd werd. Ik heb toen onmiddellijk mijn paarden laten testen. Ze vertoonden geen ziektesymptomen maar ik wilde het zekere voor het onzekere nemen. De eerste resultaten waren negatief. Ik ga die testen nu volgende week nog eens herhalen voordat ik weer met mijn paarden op wedstrijd ga. Ik wil natuurlijk ook niet de gezondheid van andere paarden in gevaar brengen”, vertelt hij.

“Voorzichtigheid is inderdaad geboden”, klinkt het ook bij Equitom. “De eerste symptomen die optreden zijn hoge koorts, hoesten en snot. In dat geval gaat het meestal om type 4 van het herpesvirus. De andere variant is ernstiger: ze veroorzaakt onder andere abortussen bij drachtige merries en tasten het neurosysteem aan. Dit kan ervoor zorgen dat het paard volledig verlamd raakt. Als je paard symptomen vertoont, is het van het uiterste belang dat je zo snel mogelijk je dierenarts consulteert; Het virus wordt doorgegeven door direct contact tussen paarden dus dat contact moet vermelden worden. Een ziek paard moet zo snel mogelijk in afzondering. Als er een ziek paard op stal is, moet de volledige stal in quarantaine en mogen de paarden onder geen beding de stal verlaten. Wedstrijden of trainingen zijn in dat geval voor ALLE paarden van de stal uitgesloten. Deze quarantaine duurt vier weken”.

Dat bevestigt ook Christophe Schlotterer, dierenarts, aan Grand Prix: “We zijn het ene virus niet niet helemaal te boven en er steekt al een ander virus de kop op. Ik denk dat we hier niet te licht mee moeten omgaan, verschillende paarden zijn van Valencia naar andere concours of naar huis vertrokken. Het is dus mogelijk dat het virus verder verspreid is geweest. Mijn advies? Ik denk dat we waakzaam moeten blijven. Als je nog niet op de baan bent, zou ik zelfs aanraden om je concours in het zuiden af te gelasten maar dat is natuurlijk elke ruiter zijn eigen beslissen”, besluit hij.


Bron: Grand Prix / Equnews / Equitom