De actueel 5 best presterende Dekhengsten in de springsport

Het dekseizoen is weer begonnen en heel wat fokkers bekijken nog eens hun opties. Omwille van het feit dat de meeste top 10 lijsten van hengsten gemaakt worden op prestaties van nakomelingen, wouden wij de best presterende dekhengsten in de springsport even de kijker zitten.

De Top 5 lijst is gebaseerd op het prijzengeld dat deze actief dekkende hengsten (met nakomelingen die minimum CSI1* gestart zijn) Ā bij elkaar gesprongen hebben het afgelopen jaar. Hiervoor gebruikten we onder andere de gegevens op Hippomundo, de resultaten van de nakomelingen en de sportieve prestaties van de dekhengsten zelf.

 

  1. Casall Ask Ā 


Casall Ask staat bovenaan de lijst met reeds meer dan 2,3 miljoen aan prijzengeld. Casall magĀ dan met zijn 18 jaar wel de oudste zijn in dit lijstje, hij blijft toch nog steeds in de absolute wereldtop.
Onder het zadel van Rolf-Gƶran Bengtsson (SWE), was deze knappe hengst het afgelopen jaar maar liefst 11 keer in de top 5 te zien waarvan hij 3 maal de Global Championstour Grand Prix (Parijs, Valkenswaard en Doha) won en 1maal de GP van de CSI5* in Basel.

Casall Ask is een Holsteiner hengst, maar is een goedgekeurde dekhengst voor alle stamboeken. Casallo (Piergorgio Bucci, ITA), Powerplay(Eric Lamaze, CAN), Casello Z(Ludger Beerbaum), Alicante HBC (JƩrƓme Guery, BEL) en Caracas (Jos Verlooy, BEL) zijn slechts enkele van zijn nakomelingen die het in de sport op het hoogste niveau meedraaien.

Van Casall Ask is er diepvries sperma beschikbaar via dezeĀ link

Voor de volledige resultatenlijst klikĀ hier

 

  1. Taloubet Z




Op de tweede plaats vinden we Taloubet Z, een KWPN zoon van Galoubet A en Krista(v. Polydor).
Deze 17 jarige hengst is volgens Zangerheide de trots van hun domein en dat kunnen we volledig terecht noemen.

Taloubet heeft, samen met topruiter Christian Ahlman, al heel wat CSI5* proeven op zijn palmares staan. Zijn meest recente overwinning in de Wereldbeker te Stuttgart eind november en zijn 2eĀ plaats in de Top 10 Rolex Final in Geneva begin december, bewijzen dat deze hengst nog in top vorm is.

Taloubetdarco K Z (Toshiki Masui (JPN)) en Talou Contender K Z(Christian Ahlmann (DEU)) zijn beide nakomelingen van Taloubet die op het allerhoogste niveau meedraaien.

Van Taloubet Z is er diepvries Sperma beschikbaar bij zangersheide via dezeĀ link

Zijn volledige palmares vind jeĀ hier

 

  1. Casallo Z




Casallo Z is een 13-jarige zoon van de nummer 1 in dezeĀ lijst, Casall Ask en heeft als grootvader Carthago Z. Onder het zadel van Piergorgio Bucci heeft deze ā€œTal Milstein Stallionā€ al heel wat prijzengeld bij elkaar gesprongen. Zo was hij onder andere eerste in de Grand Prix GCT Estoril en derde in de CSI5* Brussels 1m60.
Casallo Z kan je terugvinden op de website de Tal Milstein Stallions. Tal bezit onder andere ook nog Alicante, dieĀ eveneensĀ een Cassal Ask zoon is.

Zijn volledige Palmares vind jeĀ hier.

Diepgevroren sperma kan je bestellen viaĀ deze link

 

  1. Comme Il Faut


[caption id="attachment_139932" align="aligncenter" width="1200"] Marcus Ehning - Comme Il Faut Wereldbeker MHW[/caption]

Ook Comme Il Faut kon in deze lijst zeker niet ontbreken na zijnĀ geweldig wedstrijd jaar. Comme Il Faut is een fokproduct van BWP hengstĀ Cornet Obolensky(v. Clinton)Ā en Zangersheide merrie Ratina Z (v. Ramiro Z) en dit bleek een gouden combinatie.
Deze 12-jarige hengst heeft naast veel vermogen ook nog eens een ijzersterk karakter, wat ervoor zorgt dat hij samen met Marcus Ehning naar de top kon springen gedurende de afgelopen jaren.
Ehning wist Comme Il Faut het laatste jaar 17 maal op 20 wedstrijden foutloos rond te rijden en won onder meer de CSI3* 1.55m in Paderborn(GER), de CSI5* GCT Grand Prix in Wien en de Wereldbeker CSI5* in Madrid.

Zijn oudste nakomelingen werden geboren in 2009 en lopen bij gevolg dus nog niet mee in het 5* circuit.Ā Comilfo Plus ZĀ (Ā°2009, v.m. Balou de Rouet),Ā Capri 100Ā (Ā°2010, v.m. Pilot)Ā ,Ā Cap 4Ā (Ā°2010, v.m.Landjonker)Ā Cairon 10Ā (Ā°2010, v.m. Charisma I) enĀ Commissaire SĀ (Ā°2010, v.m. Polydor), de oudsteĀ zonen van Comme Il Faut, zijn alvast veelbelovend. Deze zien we momenteel reeds in de resultatenlijsten van 1.40m-1.45m proeven en enkelen komen ook al voor in de lijst van goedgekeurde dekhengsten.

De volledige resultaten lijst van Comme Il Faut vind jeĀ hier.

Comme Il Faut staat ter dekking bij Van De Heffinck,Ā KLIK HIERĀ voor meer info.

 

  1. Halifax van het Kluizebos




Op 5 vinden we Halifax van het Kluizebos, een hengst uit Heartbreaker en Dalida vd Heffinck(v. Fetiche du Pas) geboren in 2007, wat hem ook meteen de jongste van deze lijst maakt.
Deze 10-jarige BWP hengst kon van kleins af aan rekenen op een super opleiding. Als jong paard werd Halifax uitgebracht door Frederic Vernaet in de 6&7 jarige hengsten. Sinds 2014 was het Daniel Deusseur die zich over Halifax ontfermde en toen hij 8 werd, ging hij onder het zadel bij Lorenzo de Luca.

De laatste 2 maanden wist deze combinatie te winnen in London-Olympia CSI5* 1.50m en 1.55m en ook tijdens de eerste dag van Jumping Mechelen behaalde Lorenzo de zege in de CSI5* 1.45m.

Ook In Zurich (SUI) Basel(SUI) en Hong Kong wist hij zich met Halifax in de prijzen te rijden.

Voor het volledig palmares van Halifax van het Kluizebos,Ā Klik HIER

Voor de Hengstencatalogus van T&L (Tilleman & Lenaerts)Ā Klik Hier.
Halifax vindt je terug op pagina 13.