150 konikpaarden uit Oostvaardersplassen worden geslacht

150 konikpaarden uit Oostvaardersplassen worden geslacht

Staatsbosbeheer heeft besloten om 150 konikpaarden weg te halen uit de Oostvaardersplassen. Zij willen de grootte van de kudde verder terugdringen. Staatsbosbeheer ziet geen andere mogelijkheid dan de dieren naar de slacht te brengen.


De konikpaarden staan al een tijdje in een vangweide. Die werd voorheen gebruikt als quarantainegebied voor paarden die bijvoorbeeld naar een ander land verhuisden. In augustus zijn de hekken opengezet, waarna ruim 150 paarden de vangweide van ruim 55 hectare in liepen.



De dieren worden gevangen en krijgen een chip en paspoort. Dat is verplicht wanneer een dier naar de slager gaat. Ze worden nog deze week afgevoerd. Het vlees wordt zoveel mogelijk ter consumptie verkocht, zodra de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar toestemming voor geeft.


De afgelopen jaren leidden de leefomstandigheden van grote grazers in de Oostvaardersplassen tot ophef. De dieren kwamen om van de honger, wat leidde tot felle protesten van dierenactivisten. De provincie Flevoland besloot ze toch bij te voeren, tegen het advies van ecologen in.

bron: NOS.nl