150.000 euro schadevergoeding na uitbuiting

150.000 euro schadevergoeding na uitbuiting
De Brugse strafrechter heeft Miriam B. (46) uit Torhout en haar bedrijf veroordeeld voor het niet vergoeden van een ex-werknemer. Philippe D. uit Gent kreeg daarom een schadevergoeding van 151.250 euro toegewezen. Hij werd ruim 16 jaar lang amper betaald voor zijn werk in de paardenfokkerij.

Philippe D. ging in 1992 aan de slag bij Jomi Stoeterij Invest in Torhout. Op de manège was de man een soort manusje van alles. Hij zette zich zeven dagen op zeven in voor de paarden en werkte vaak tot 12 uur per dag. Als vergoeding kreeg de man kost en inwoon. Zo verbleef hij jarenlang op een kleine zolderkamer zonder sanitaire voorzieningen. In het begin werd hem ook een maandloon van 20.000 frank uitbetaald.Pas in 2009 kwam de zaak aan het licht. De echtgenoot van de halfzus van D. kreeg argwaan toen hij hoorde over de werkomstandigheden. Op aanraden van zijn halfzus diende Philippe D. even later klacht in tegen zijn werkgever. Hij vroeg in totaal een schadevergoeding van meer dan 700.000 euro.

De rechter oordeelde dat het bijna onmogelijk was om het exacte nadeel van Philippe D. te becijferen. Van een bepaalde periode bestaan bovendien wel afgetekende loonfiches. Toch was de rechter van oordeel dat de werknemer minstens moest vergoed worden voor de vele overuren en nachten die hij in de manège werkte.

De rechter wees Philippe D. een schadevergoeding toe van 25 euro per dag. In totaal moet hij 151.250 euro schadevergoeding krijgen van zijn ex-werkgever. Miriam B. en Jomi Stoeterij Invest kregen ook elk een geldboete van 2.200 euro, waarvan de helft met uitstel.

Bron: Het Laatste Nieuws