Het thema “100 jaar KNHS: blijven dromen van het hoogst haalbare!” zorgde voor inspirerende gesprekken. Toppers uit verschillende disciplines namen plaats bij Marion Schreuder aan tafel. Voor de eventing waren dit Alice Naber-Lozeman en Janneke Boonzaaijer, voor de para-dressuur Joyce Heuitink-van Rooijen en Demi Haerkens, voor dressuur Marlies van Baalen en de springsport werd vertegenwoordigd door Willem Greve en Jos Lansink. De rode draad in de gesprekken werd gevormd door de manier waarop de paardensport, en dan met name de eigen discipline, zich heeft ontwikkeld door de jaren heen, maar ook: wat is er nu écht belangrijk wanneer je je bij de top wil voegen?

Waardevolle tips
Tijdens de gesprekken werden zeer waardevolle tips gedeeld door de ruiters en trainers en Marion Schreuder zorgde er middels een overhoring voor dat de aanwezigen ze ook bewust meenamen naar huis. Zo deelt Marlies van Baalen: “Er komt veel bij kijken om succesvol te kunnen worden en blijven in de paardensport. Zo wordt mentale training nog weleens vergeten, maar dat is superbelangrijk. Je kunt soms binnen een seizoen door zowel pieken als dalen gaan, zoals ik zelf dit jaar heb meegemaakt, en dan is het goed wanneer je hulp krijgt om mentaal weer in de goede flow te komen. Je moet daar dan wel voor openstaan en het is je eigen verantwoordelijkheid dat je je hierin goed laat begeleiden.”

Jos Lansink deelt een hele praktische tip met de zaal: “Wat ik ruiters mee wil geven, is dat ze moeten stelen met de ogen. Wat ik daarmee bedoel, is dat je van het kijken naar andere ruiters enorm veel dingen kunt leren die je kunt proberen mee te nemen in je eigen rijden. Tegenwoordig zie ik veel ruiters op concours bezig met de telefoon en de social media of ze zijn filmpjes van zichzelf aan het terugkijken en dat is jammer, als er om je heen zoveel kennis voor het oprapen ligt. Het is zonde als je dat laat liggen!”

Huldiging medaillewinnaars
Natuurlijk worden ook dit jaar de jeugd medaillewinnaars van de EK’s en WK extra in het zonnetje gezet door de KNHS. In 2023 waren dat de volgende medaillewinnaars:

EK Junioren Springen, Zilveren teammedaille onder begeleiding van bondscoach Edwin Hoogenraat: 
Finn Boerekamp
Thijmen Vos
Nick Nanning - Individueel Brons
Emma Bocken
Wesley de Boer

EK Young Riders Springen onder begeleiding van bondscoach Vincent Voorn:
Skye Morssinkhof - Individueel Brons

EK U25 Dressuur, Bronzen teammedaille onder begeleiding van bondscoach Monique Peutz:
Thalia Rockx
Zoë Kuintjes
Marten Luiten – Individueel Zilver, Brons kür op muziek
Daphne van Peperstraten

WK Junioren Voltige onder begeleiding van bondscoach Claire de Ridder:
Sam dos Santos & longeur Rian Pierik – Individueel Goud

Afscheid van bondscoach Imke Schellekens-Bartels
Helaas werd er ook afscheid genomen tijdens de introductiemiddag. Imke Schellekens-Bartels treedt na vele jaren af als bondscoach van de dressuurjeugd en daarom werd ze nog een keer uitvoerig in de spotlight gezet op het podium.

Daarna was het tijd voor wat ontspanning en deed de hele zaal fanatiek mee met een kennisquiz, onder begeleiding van quizmaster Marten Luiten. Hij werd bijgestaan door Larissa Jansma (NK Enkelspan Mennen), Sije Otten (Endurance zilver NK) en WK medaillewinnaar Voltige Sam dos Santos, die bij een groot deel van de vragen een extra toelichting gaven vanuit hun discipline. Eind van de dag zaten de ruiters nog samen met de bondscoach van hun discipline. Voor sommigen een eerste kennismaking en voor de bondscoaches een moment om de planning van het aankomende seizoen door te nemen en de doelen duidelijk te stellen. De aanwezige ruiters en ouders gingen na het diner geïnspireerd naar huis en uit de enthousiaste reacties was op te maken dat het een geslaagde dag was!


bron: KNHS