De KWPN-gefokte ruin, Leone Jei (Baltic VDL x Corland) zijn verhaal is er eentje vol emotie. Fokker Gijs van Mersbergen overleed voor de start van het succesverhaal met Martin Fuchs. En alles startte met Pardous!
Maartje van der Velden is de kleindochter van Gijs van Mersbergen. Van jongs af aan was Maartje betrokken bij het fokbedrijf van haar grootvader. Ze herinnert zich: "Mijn grootvader kocht de merrie Pardous, een dochter van Peter Pan, toen ze nog jong was, en ze werd de stammoeder van de lijn. Ze was altijd een bijzondere merrie - ze was rustig en vriendelijk, maar je kon haar temperament zien als er iets stond te gebeuren. Ze was ook erg lief voor ons toen we nog klein waren. We konden goed overweg met haar veulens. Mijn eerste herinnering aan Pardous is toen ik zes jaar oud was, en ze overleed toen ik zestien was, dus ik ben eigenlijk met haar opgegroeid. Ik denk dat ze haar karakter heeft doorgegeven aan haar nakomelingen - de meesten van hen waren makkelijk in de omgang en toonden veel bereidheid om te presteren. De moeder van Leone Jei, Dara, was een ander verhaal. Ze had veel karakter, niet op een slechte manier, maar mijn grootvader liet ons als kleine kinderen niet alleen met haar. Persoonlijk heb ik Pardous nooit zien springen, omdat ze bij ons alleen als fokmerrie werd gebruikt, dus het is moeilijk voor mij om te zeggen wat ze heeft doorgegeven aan haar nakomelingen. Mijn grootvader was een echte fan van de Holsteins gefokte hengst Cardento; hij gebruikte hem zeven keer voor Pardous."
Cardento presteerde met de Zweedse ruiter Peter Eriksson op 1.60m niveau. Ze namen deel aan de FEI World Equestrian Games in Jerez de la Frontera in 2002 en de Olympische Spelen van Athene in 2004. Ook aan twee FEI Europese kampioenschappen: Arnhem in 2001 en Donaueschingen in 2003. Hij heeft verschillende top-paarden voortgebracht, zoals Catch Me Not S en Katanga vh Dingeshof.
Maartje van der Velden vervolgt over de hengstenkeuze van haar grootvader: "Mijn grootvader hield van de manier waarop Cardento en Corland presteerden in de sport. Hij hield van de manier waarop ze sprongen. De kruising met Pardous en Cardento werkte goed. Mijn grootvader fokte vier paarden uit deze kruising die op 1.40m en hoger sprongen. De ruin Impossible Dream sprong onder het zadel van Kelly Arani op 1.55m niveau. Impossible Dream was heel lief als veulen, hij groeide op met de andere veulens en was altijd erg nieuwsgierig als we de wei in kwamen. Het was ook erg belangrijk voor mijn grootvader dat de paarden een goed karakter hadden. Omdat we als kinderen bij de paarden mochten zijn, benadrukte hij echt dat de paarden een goed karakter moesten hebben. Hij wilde zijn paarden volledig kunnen vertrouwen. De combinatie tussen Pardous en Corland resulteerde in de merrie Dara, de moeder van Leone Jei."
"Dara is de uitzondering in dit verhaal, ze heeft nogal een temperament. We mochten niet zomaar bij Dara zijn, hij [mijn grootvader] moest bij ons zijn. Ze heeft dat temperament ook doorgegeven aan haar nakomelingen. We kunnen met trots zeggen dat wat ze heeft voortgebracht met Leone Jei een echt uitzonderlijk paard is - ze is inderdaad de meest bijzondere merrie in deze lijn. Dara en haar moeder Pardous waren enkele jaren samen met hun nakomelingen. Mijn grootvader fokte ongeveer vijf of zes veulens per jaar. Hij fokte ook een tijdje dressuurpaarden, maar zijn hart lag bij het springen. Dat gaf hem veel meer opwinding en hij vond het heel bijzonder dat de paarden over hoge hindernissen konden springen. We keken ook naar alle grote wedstrijden. Hij hield echt van de sport. Helaas ben ik nooit met mijn grootvader naar CHIO Aken geweest, maar het plan is dat ik volgend jaar naar de Olympische Spelen in Parijs ga met mijn grootmoeder. We willen ook graag naar Leone Jei kijken bij een ander Rolex Grand Slam of Show Jumping Major, dat zou heel bijzonder zijn - dit jaar gingen we naar The Dutch Masters. Ik hou de hele familie op de hoogte van waar Leone Jei gaat springen en zijn resultaten. Ik probeer alle paarden uit deze lijn die mijn grootvader heeft gefokt bij te houden. Ik heb ook een merrie wiens grootmoeder Pardous is. Deze merrie, Chantal, sprong op 1.30m niveau onder het zadel van Koen Leemans. Pardous overleed helaas, dus daarom hebben we besloten Chantal voor de fokkerij te gebruiken. Mijn grootvader verkocht Dara, dus Chantal was de enige merrie die hij nog had. Ze kreeg haar laatste veulen in 2019, helaas overleed mijn grootvader voordat het veulen werd geboren. Ad van Hal heeft ons veel geholpen dat jaar, hij was de beste vriend van mijn grootvader. We overwegen misschien weer te gaan fokken met Chantal, maar ik had het erg moeilijk met het verkopen van het laatste veulen van Chantal omdat het de laatste nakomeling was die mijn grootvader heeft gefokt. Chantal is ook heel bijzonder voor me; ze is haar hele leven bij ons geweest, behalve toen ze bij Koen Leemans was."
Leone Jei
Maartje van der Velden vervolgt over Leone Jei: "Mijn grootvader hield altijd van Baltic VDL. Hij vond dat Cardento geen goede match was voor Dara en daarom besloot hij Baltic VDL te gebruiken. Fokken is altijd een beetje een gok, maar het pakte goed uit. We vonden Leone Jei echt leuk toen hij een veulen was, en we gebruikten opnieuw Baltic VDL en dat werd de merrie Idara. Ze is nu in de Verenigde Staten, eigendom van Dark Horse, grappig genoeg reed Martin Fuchs met haar in de Verenigde Staten op 1.45m niveau. Ze werd eerst gekocht door Team Fuchs, die haar daarna aan Dark Horse verkochten. Idara was niet zo temperamentvol als haar moeder en Leone Jei."
"We moesten altijd lachen om Leone Jei's geboortenaam. Mijn grootvader noemde hem Hay El Desta Ali - we zeiden tegen hem om een normale naam te kiezen, er zijn zoveel mooie namen met een 'H'. Mijn grootvader zocht op internet naar een mooie naam met een 'H' en kwam uit op 'Hay El Desta Ali'. Uiteindelijk kwamen we erachter dat het iets betekende als 'het is wat het is'. Dus uiteindelijk was het toch een bijzondere naam. Als veulen was hij net zo temperamentvol als zijn moeder. Hij had een geweldig karakter, maar hij toonde ook veel bloed, vooral toen hij onder het zadel begon. De eerste ritten onder het zadel waren een avontuur. Koen Leemans had in het begin moeite met Leone Jei, maar ze bouwden een partnerschap op. Bovendien weet hij [Leone Jei] nu echt hoe hij het bloed dat hij heeft moet gebruiken. De manier waarop hij zijn staart draagt is precies hetzelfde als toen hij jong was - het is typerend voor hem. Dankzij de vriendschap tussen mijn grootvader en Ad van Hal kocht Ad Dara. We hadden nog steeds Pardous en Chantal als fokmerries - er werden niet veel merries voor de fokkerij gebruikt. Ik weet dat ik hier een heel bijzondere merrie heb."
"Deze lijn heeft voor mij en mijn familie veel emotionele waarde. Mijn grootvader probeerde te volgen waar zijn paarden naartoe gingen. Het is heel bijzonder om de ontwikkeling van Leone Jei met Martin Fuchs te zien. Het succes dat Leone Jei heeft, is altijd iets geweest waar hij van droomde. Hij zei altijd dat het maar één paard kost dat al je dromen kan laten uitkomen. Onze grootvader zat achter zijn computer en zocht alle informatie over zijn paarden en bekeek alle informatie over hengsten. Hij ging naar veel verschillende hengstenpresentaties, hengstenwedstrijden, enz. We durfden nooit te dromen dat Leone Jei het paard zou worden dat hij nu is. We danken al het succes aan de Peter Pan-dochter Pardous. Mijn grootvader overleed kort nadat Leone Jei aan Martin Fuchs was verkocht."
Ad van Hal
Gijs van Mersbergen reisde vaak met Ad van Hal. Het was eigenlijk de bedoeling dat Leone Jei's moeder, Dara, in de sport zou uitkomen, maar dat bleek te duur te zijn. Dus verkocht van Mersbergen Dara aan Ad van Hal nadat ze het veulen Idara had geworpen door Baltic VDL - de volle zus van Leone Jei. Ad van Hal herinnert zich: "Ik reed vaak langs het veld waar Dara stond als ik van mijn werk op de fiets kwam. Ik dacht op een dag zal ze van mij zijn. We reden samen naar de KWPN-hengstenkeuringen in Den Bosch en ik vroeg van Mersbergen of ik haar kon kopen. Hij noemde een prijs en die was zo hoog dat ik zei, stop alsjeblieft de auto, dit moet even bezinken. Ik heb verschillende keren geprobeerd haar te kopen en uiteindelijk lukte het. Ik had altijd een goede relatie met van Mersbergen. Ik ben nog steeds erg verdrietig dat hij is overleden. Ik ging met hem naar veel shows. Ik heb Leone Jei verschillende keren gezien als jong paard onder het zadel van Koen Leemans. Hij was echt gepassioneerd over de paardensport."
"Ik fokte zeven veulens uit Dara. Het eerste veulen dat ik fokte van Harley VDL zou eigenlijk het enige veulen moeten zijn, maar ze kreeg een tweeling - gelukkig overleefden alle drie het. Het jaar daarna kreeg Dara nog een merrieveulen van Harley VDL dat ik aan België verkocht, maar zij overleed toen ze slechts één jaar oud was. Ze heeft een vierjarige hengst van Colman en een driejarige hengst van El Barone 111 Z. Evenals een tweejarige merrie van Verdi TN die ik graag wil houden, dit jaar kreeg ze een volle broer van Leone Jei. Ik verkocht Dara aan Mares of Macha, zij wilden haar gebruiken voor ICSI. Ik heb een dochter van Dara, en ze boden me veel geld voor Dara, en ik kon het niet weerstaan. Dara is een merrie die vrij groot is en goed in haar frame staat. Ze heeft een goed karakter, maar is ook heel scherp. Het was deze combinatie in haar karakter die ik leuk vond. Ze was altijd de eerste in de kudde paarden, ze heeft veel bloed. Van Mersbergen fokte al verschillende goede springpaarden uit deze lijn. Dat was ook een van de redenen waarom ik haar heb gekocht. Ze had een interessante moederlijn. Het was eigenlijk een heel korte prestatielijn, er is niet veel bekend over de lijn. Maar ik was bij de merriegoedkeuringen met van Mersbergen in Esbeek toen Pardous jong was. Ze moesten vrij springen en rondom de vrijspringarena werd een hek gebouwd van ongeveer twee meter hoog. Ik zei tegen van Mersbergen, kijk dit, ze gaat eruit springen en hij dacht dat ik gek was. Raad eens, ze sprong over het hek en raakte het niet eens aan."
Ad van Hal reflecteert ook op hoe moeilijk het is om een merrielijn te beoordelen die niet veel generaties in de sport heeft: "Tegenwoordig gaat fokken alleen over paarden die in de sport hebben.
bron: Rolex Grand slam - Adriana van Tilburg
Maartje van der Velden is de kleindochter van Gijs van Mersbergen. Van jongs af aan was Maartje betrokken bij het fokbedrijf van haar grootvader. Ze herinnert zich: "Mijn grootvader kocht de merrie Pardous, een dochter van Peter Pan, toen ze nog jong was, en ze werd de stammoeder van de lijn. Ze was altijd een bijzondere merrie - ze was rustig en vriendelijk, maar je kon haar temperament zien als er iets stond te gebeuren. Ze was ook erg lief voor ons toen we nog klein waren. We konden goed overweg met haar veulens. Mijn eerste herinnering aan Pardous is toen ik zes jaar oud was, en ze overleed toen ik zestien was, dus ik ben eigenlijk met haar opgegroeid. Ik denk dat ze haar karakter heeft doorgegeven aan haar nakomelingen - de meesten van hen waren makkelijk in de omgang en toonden veel bereidheid om te presteren. De moeder van Leone Jei, Dara, was een ander verhaal. Ze had veel karakter, niet op een slechte manier, maar mijn grootvader liet ons als kleine kinderen niet alleen met haar. Persoonlijk heb ik Pardous nooit zien springen, omdat ze bij ons alleen als fokmerrie werd gebruikt, dus het is moeilijk voor mij om te zeggen wat ze heeft doorgegeven aan haar nakomelingen. Mijn grootvader was een echte fan van de Holsteins gefokte hengst Cardento; hij gebruikte hem zeven keer voor Pardous."
Cardento presteerde met de Zweedse ruiter Peter Eriksson op 1.60m niveau. Ze namen deel aan de FEI World Equestrian Games in Jerez de la Frontera in 2002 en de Olympische Spelen van Athene in 2004. Ook aan twee FEI Europese kampioenschappen: Arnhem in 2001 en Donaueschingen in 2003. Hij heeft verschillende top-paarden voortgebracht, zoals Catch Me Not S en Katanga vh Dingeshof.
Maartje van der Velden vervolgt over de hengstenkeuze van haar grootvader: "Mijn grootvader hield van de manier waarop Cardento en Corland presteerden in de sport. Hij hield van de manier waarop ze sprongen. De kruising met Pardous en Cardento werkte goed. Mijn grootvader fokte vier paarden uit deze kruising die op 1.40m en hoger sprongen. De ruin Impossible Dream sprong onder het zadel van Kelly Arani op 1.55m niveau. Impossible Dream was heel lief als veulen, hij groeide op met de andere veulens en was altijd erg nieuwsgierig als we de wei in kwamen. Het was ook erg belangrijk voor mijn grootvader dat de paarden een goed karakter hadden. Omdat we als kinderen bij de paarden mochten zijn, benadrukte hij echt dat de paarden een goed karakter moesten hebben. Hij wilde zijn paarden volledig kunnen vertrouwen. De combinatie tussen Pardous en Corland resulteerde in de merrie Dara, de moeder van Leone Jei."
"Dara is de uitzondering in dit verhaal, ze heeft nogal een temperament. We mochten niet zomaar bij Dara zijn, hij [mijn grootvader] moest bij ons zijn. Ze heeft dat temperament ook doorgegeven aan haar nakomelingen. We kunnen met trots zeggen dat wat ze heeft voortgebracht met Leone Jei een echt uitzonderlijk paard is - ze is inderdaad de meest bijzondere merrie in deze lijn. Dara en haar moeder Pardous waren enkele jaren samen met hun nakomelingen. Mijn grootvader fokte ongeveer vijf of zes veulens per jaar. Hij fokte ook een tijdje dressuurpaarden, maar zijn hart lag bij het springen. Dat gaf hem veel meer opwinding en hij vond het heel bijzonder dat de paarden over hoge hindernissen konden springen. We keken ook naar alle grote wedstrijden. Hij hield echt van de sport. Helaas ben ik nooit met mijn grootvader naar CHIO Aken geweest, maar het plan is dat ik volgend jaar naar de Olympische Spelen in Parijs ga met mijn grootmoeder. We willen ook graag naar Leone Jei kijken bij een ander Rolex Grand Slam of Show Jumping Major, dat zou heel bijzonder zijn - dit jaar gingen we naar The Dutch Masters. Ik hou de hele familie op de hoogte van waar Leone Jei gaat springen en zijn resultaten. Ik probeer alle paarden uit deze lijn die mijn grootvader heeft gefokt bij te houden. Ik heb ook een merrie wiens grootmoeder Pardous is. Deze merrie, Chantal, sprong op 1.30m niveau onder het zadel van Koen Leemans. Pardous overleed helaas, dus daarom hebben we besloten Chantal voor de fokkerij te gebruiken. Mijn grootvader verkocht Dara, dus Chantal was de enige merrie die hij nog had. Ze kreeg haar laatste veulen in 2019, helaas overleed mijn grootvader voordat het veulen werd geboren. Ad van Hal heeft ons veel geholpen dat jaar, hij was de beste vriend van mijn grootvader. We overwegen misschien weer te gaan fokken met Chantal, maar ik had het erg moeilijk met het verkopen van het laatste veulen van Chantal omdat het de laatste nakomeling was die mijn grootvader heeft gefokt. Chantal is ook heel bijzonder voor me; ze is haar hele leven bij ons geweest, behalve toen ze bij Koen Leemans was."
Leone Jei
Maartje van der Velden vervolgt over Leone Jei: "Mijn grootvader hield altijd van Baltic VDL. Hij vond dat Cardento geen goede match was voor Dara en daarom besloot hij Baltic VDL te gebruiken. Fokken is altijd een beetje een gok, maar het pakte goed uit. We vonden Leone Jei echt leuk toen hij een veulen was, en we gebruikten opnieuw Baltic VDL en dat werd de merrie Idara. Ze is nu in de Verenigde Staten, eigendom van Dark Horse, grappig genoeg reed Martin Fuchs met haar in de Verenigde Staten op 1.45m niveau. Ze werd eerst gekocht door Team Fuchs, die haar daarna aan Dark Horse verkochten. Idara was niet zo temperamentvol als haar moeder en Leone Jei."
"We moesten altijd lachen om Leone Jei's geboortenaam. Mijn grootvader noemde hem Hay El Desta Ali - we zeiden tegen hem om een normale naam te kiezen, er zijn zoveel mooie namen met een 'H'. Mijn grootvader zocht op internet naar een mooie naam met een 'H' en kwam uit op 'Hay El Desta Ali'. Uiteindelijk kwamen we erachter dat het iets betekende als 'het is wat het is'. Dus uiteindelijk was het toch een bijzondere naam. Als veulen was hij net zo temperamentvol als zijn moeder. Hij had een geweldig karakter, maar hij toonde ook veel bloed, vooral toen hij onder het zadel begon. De eerste ritten onder het zadel waren een avontuur. Koen Leemans had in het begin moeite met Leone Jei, maar ze bouwden een partnerschap op. Bovendien weet hij [Leone Jei] nu echt hoe hij het bloed dat hij heeft moet gebruiken. De manier waarop hij zijn staart draagt is precies hetzelfde als toen hij jong was - het is typerend voor hem. Dankzij de vriendschap tussen mijn grootvader en Ad van Hal kocht Ad Dara. We hadden nog steeds Pardous en Chantal als fokmerries - er werden niet veel merries voor de fokkerij gebruikt. Ik weet dat ik hier een heel bijzondere merrie heb."
"Deze lijn heeft voor mij en mijn familie veel emotionele waarde. Mijn grootvader probeerde te volgen waar zijn paarden naartoe gingen. Het is heel bijzonder om de ontwikkeling van Leone Jei met Martin Fuchs te zien. Het succes dat Leone Jei heeft, is altijd iets geweest waar hij van droomde. Hij zei altijd dat het maar één paard kost dat al je dromen kan laten uitkomen. Onze grootvader zat achter zijn computer en zocht alle informatie over zijn paarden en bekeek alle informatie over hengsten. Hij ging naar veel verschillende hengstenpresentaties, hengstenwedstrijden, enz. We durfden nooit te dromen dat Leone Jei het paard zou worden dat hij nu is. We danken al het succes aan de Peter Pan-dochter Pardous. Mijn grootvader overleed kort nadat Leone Jei aan Martin Fuchs was verkocht."
Ad van Hal
Gijs van Mersbergen reisde vaak met Ad van Hal. Het was eigenlijk de bedoeling dat Leone Jei's moeder, Dara, in de sport zou uitkomen, maar dat bleek te duur te zijn. Dus verkocht van Mersbergen Dara aan Ad van Hal nadat ze het veulen Idara had geworpen door Baltic VDL - de volle zus van Leone Jei. Ad van Hal herinnert zich: "Ik reed vaak langs het veld waar Dara stond als ik van mijn werk op de fiets kwam. Ik dacht op een dag zal ze van mij zijn. We reden samen naar de KWPN-hengstenkeuringen in Den Bosch en ik vroeg van Mersbergen of ik haar kon kopen. Hij noemde een prijs en die was zo hoog dat ik zei, stop alsjeblieft de auto, dit moet even bezinken. Ik heb verschillende keren geprobeerd haar te kopen en uiteindelijk lukte het. Ik had altijd een goede relatie met van Mersbergen. Ik ben nog steeds erg verdrietig dat hij is overleden. Ik ging met hem naar veel shows. Ik heb Leone Jei verschillende keren gezien als jong paard onder het zadel van Koen Leemans. Hij was echt gepassioneerd over de paardensport."
"Ik fokte zeven veulens uit Dara. Het eerste veulen dat ik fokte van Harley VDL zou eigenlijk het enige veulen moeten zijn, maar ze kreeg een tweeling - gelukkig overleefden alle drie het. Het jaar daarna kreeg Dara nog een merrieveulen van Harley VDL dat ik aan België verkocht, maar zij overleed toen ze slechts één jaar oud was. Ze heeft een vierjarige hengst van Colman en een driejarige hengst van El Barone 111 Z. Evenals een tweejarige merrie van Verdi TN die ik graag wil houden, dit jaar kreeg ze een volle broer van Leone Jei. Ik verkocht Dara aan Mares of Macha, zij wilden haar gebruiken voor ICSI. Ik heb een dochter van Dara, en ze boden me veel geld voor Dara, en ik kon het niet weerstaan. Dara is een merrie die vrij groot is en goed in haar frame staat. Ze heeft een goed karakter, maar is ook heel scherp. Het was deze combinatie in haar karakter die ik leuk vond. Ze was altijd de eerste in de kudde paarden, ze heeft veel bloed. Van Mersbergen fokte al verschillende goede springpaarden uit deze lijn. Dat was ook een van de redenen waarom ik haar heb gekocht. Ze had een interessante moederlijn. Het was eigenlijk een heel korte prestatielijn, er is niet veel bekend over de lijn. Maar ik was bij de merriegoedkeuringen met van Mersbergen in Esbeek toen Pardous jong was. Ze moesten vrij springen en rondom de vrijspringarena werd een hek gebouwd van ongeveer twee meter hoog. Ik zei tegen van Mersbergen, kijk dit, ze gaat eruit springen en hij dacht dat ik gek was. Raad eens, ze sprong over het hek en raakte het niet eens aan."
Ad van Hal reflecteert ook op hoe moeilijk het is om een merrielijn te beoordelen die niet veel generaties in de sport heeft: "Tegenwoordig gaat fokken alleen over paarden die in de sport hebben.
bron: Rolex Grand slam - Adriana van Tilburg