Uricas komt uit de fokkerij van de Duitser Otto Boje Schoof en werd als veulen aangekocht door wijlen Leon Spronken (BEL). Uricas' derde moeder, Wodka II (Lord) is ook de moeder van verschillende 1.60m paarden zoals UT Wodka (Cassini I), Chika's Way (Caretino), Carassina (Concerto II) en de gekeurde hengst, Conway (Caretino).

Als jong paard werd de hengst opgeleid door België's Alexander Housen. Als zevenjarige hengst, het jaar dat Leon Spronken plots overleed, kwam het paar aan de start in de finale voor zevenjarigen tijdens de FEI WBFSH Wereldkampioenschappen voor jonge paarden. Toen verklaarde de Belg dat hij graag het goud had gewonnen als eerbetoon aan Spronken. "Ik denk dat de zenuwen mij parten hebben gespeeld, daardoor had ik de laatste balk af," verklaarde Housen in een interview na afloop. "Maar wat een gevoel, dit is een paard waar we nog veel van gaan horen. Hij wil winnen en gelooft daar ook in." klonk het toen. 

Uricas en Smolders

Als achtjarige verhuisde de hengst naar de stallen van Smolders. Die omschreef hem meteen als een intelligent paard! Geduld is key ... dat blijkt uit de resultaten van de laatste maanden. “Ik ben niet zo bezig met die records. Ik focus me op mijn paarden. Als die zich goed voelen en ik rijd goed, dan komen de resultaten vanzelf. Ik moet gewoon geduldig blijven en mijn kansen grijpen. Als dat tot records leidt, dan is dat mooi. Op het podium staan is al geweldig”, aldus Smolders afgelopen weekend.

Sinds zijn partnership met Smolders heeft de hengst maar liefst 14 internationale podia plaatsen opgeëist, goed voor 391.139 euro in winstsommen. De zoon van Uricas noteerde op 15 1.60m parcoursen, 25% foutloze omlopen en plaatste zich daarbij 17% in de top tien (data Jumpr App).

In een interview met de KNHS verklaart Smolders dat hij bij Uricas het paard zijn weg laat gaat. "Hij is slim genoeg om me te vertellen wanneer hij ergens klaar voor is. Hij snapt de sport meer en meer en zijn carrière, die is volgens mij nog maar net gestart!"