Dit historische evenement voor de jeugdruiterspelen zal 30 atleten tussen 15 en 18 jaar onder de aandacht brengen, die zullen strijden in zowel individuele als continentale teamspringcompetities. Om te voldoen aan de kwalificatiecriteria van de Jeugdruiterspelen moeten de atleten twee wedstrijdrondes afleggen over hetzelfde vooraf bepaalde parcours, met identieke afstands- en hoogtespecificaties.

Na het uitstel van de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Dakar (SEN) tot 2026, verzocht de FEI het IOC een alternatief evenement te organiseren dat in 2022 zou plaatsvinden. In overleg met het IOC zullen de Youth Equestrian Games, die rond dezelfde principes zijn opgebouwd als de YOG, worden georganiseerd om te vermijden dat jonge atleten negatieve gevolgen ondervinden van de afwezigheid van de Youth Olympic Games. Het evenement zal ook een cultuur- en onderwijsprogramma omvatten dat in samenwerking met het IOC is opgesteld.

De deelnemers zullen het tegen elkaar opnemen volgens hetzelfde format als bij de vorige edities van de YOG. De atleten zullen rijden op onbekende paarden - toegewezen via een willekeurige loting en geleverd door het organisatiecomité - en zullen drie trainingsdagen en een welkomstwedstrijd - buiten het officiële programma - hebben om hun band te versterken en een solide partnerschap te smeden.

Als gaststad voor de Jeugdruiterspelen werd het iconische Aken in Duitsland gekozen, waar de fans al vele van de beste ruiters uit de geschiedenis hebben zien kronen. Het perfecte podium om te genieten van de sterren van de toekomst.

Zes landen zullen voor het eerst hun opwachting maken in de competitie: Costa Rica, Frankrijk, Duitsland, Palestina, Rusland en Tunesië.

"Het was belangrijk voor de FEI om een vervanger te vinden voor de Olympische Spelen voor jongeren om ervoor te zorgen dat we een hele jeugdgeneratie de Olympische droom niet ontzeggen," legde FEI-voorzitter Ingmar De Vos uit.

"Dit is een unieke gebeurtenis die jonge ruiters van over de hele wereld zal inspireren, waardoor het niet alleen een lonende, opwindende en impactvolle ervaring voor hen wordt, maar ook een educatieve dimensie krijgt, die fundamenteel is voor het bijbrengen van de filosofie van de Olympische Spelen. De jeugd wordt blootgesteld aan de integrale waarden die rond het Olympisme zijn opgebouwd en die uiteindelijk de verdere ontwikkeling van vaardigheden zullen aanmoedigen om hoge prestatieniveaus te bereiken, terwijl begrip ontstaat voor vriendschap en respect in de sportarena.

"Het koesteren van deze Olympische waarden is de sleutel tot het verzekeren van de toekomst van onze sport in de Olympische beweging. De Jeugdruiterspelen zijn een unieke kans om onze jonge atleten op het hoogste niveau te ontwikkelen en hen tegelijkertijd te motiveren voor de Olympische droom".

De definitieve lijst van gekwalificeerde atleten zal hier op 1 juni worden bekendgemaakt.

Alle informatie die je moet weten over de Youth Equestrian Games 2022 kan je hier bekijken

Gekwalificeerde landen: Argentinië, Australië, België, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Egypte, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Guatemala, Honduras, Iran, Jordanië, Koninkrijk Saoedi-Arabië, Mexico, Marokko, Nieuw-Zeeland, Palestina, Paraguay, Qatar, Rusland, Zuid-Afrika, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika, Uruguay, Oezbekistan en Zimbabwe.

Landen die voor het eerst meedoen: Costa Rica, Frankrijk, Duitsland, Palestina, Rusland en Tunesië.

Bron: FEI