Ze houdt van mensen en verdiept zich graag in haar medemens. Tenslotte is ze creatief en houdt ze zich graag bezig met schilderen, keramiek en glasfusing (mooie dingen maken van kleine stukjes gekleurd glas die in de oven samensmelten). Hanneke is technisch gedelegeerde van de FEI, vier sterren paradressuur jurylid en nationaal Grand Prix jurylid. 25 jaar geleden was ze al eerder bondscoach para dressuur.

Hoe het begon

Hanneke: “Ik kom uit een echt paardengezin. Mijn vader hield zich bezig met de fokkerij en was instructeur, het is me dus met de paplepel ingegoten. Ik heb zelf ook veel gereden, heb een stoeterij gehad waar ik jonge paarden aanreed en ze daarna verkocht. Op een gegeven moment ben ik flink gevallen en vond ik het genoeg. Het toenmalige NPC (nationaal para comité) vroeg me toen om de paradressuur in Nederland op te pakken. Om jullie een idee te geven, er waren toen slechts een paar paradressuurruiters voor kampioenschappen en zij reden op leenpaarden. Ik ging ervoor en pakte dat serieus aan waardoor het na vier jaar niet meer te combineren was met mijn gewone werk. Toen ik daarmee stopte ging ook internationaal het balletje rollen en zo is het allemaal gekomen.”

We staan er goed voor

“Ik ben net begonnen in deze rol, maar ik denk dat we er als TeamNL paradressuur goed voorstaan. Ik heb al veel tijd geïnvesteerd in kennismaken met de ruiters en hun teams en ik ben aangenaam verrast. Er is heel veel kwaliteit, zowel in de top als in de breedte. De concurrentie in het buitenland staat natuurlijk ook niet stil, maar ik heb er vertrouwen in. Ik blijf alle combinaties kritisch volgen en verbeteringen aanbrengen waar mogelijk. Het kan overigens nog beter. Er zijn veel goede ruiters, maar geschikte paarden zijn moeilijk te vinden. Die zijn hard nodig, mede omdat er een paar oudere paarden zijn, die met welverdiend pensioen gaan.”

Alles en iedereen beter

Zoals gezegd, aan het enthousiasme van onze kersverse bondscoach zal het niet liggen. Al vele jaren presteert TeamNL paradressuur goed tot zeer goed op kampioenschappen. We vragen Hanneke of ze hier een verklaring voor heeft. Hanneke: “We hebben in Nederland een goede fokkerij en dus goede paarden. Daarnaast zijn er veel goede ruiters, ik heb te maken met een grote vijver waar ik uit kan vissen. Veel paradressuurruiters scoren boven de 70 procent. Daarnaast zijn zowel de ruiters als wij coaches, denk ik, druk bezig met alles wat nodig is, om goed voor de dag te komen. Er is veel discipline en er wordt veel georganiseerd. Trainingen, maar ook vergaderingen. Ik verdiep me echt in de ruiters, ga overal kijken en zorg dat alles tot in de puntjes geregeld is. Fijn is dat ik alle paradressuurruiters onder mijn hoede heb. Niet alleen de top of niet alleen een bepaalde leeftijd, alles. Ik scout dan ook echt en wil alles weten en iedereen beter maken zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen.”

Paradressuur als voorbeeld

“Tenslotte wil ik wat zeggen over paardenwelzijn dat overal, en terecht, een onderwerp van gesprek is. Ik denk dat we goed bezig zijn om het overal ter sprake te brengen. Ik denk dat de paradressuurruiters een voorbeeld zijn van hoe het kan. Deze mensen hebben in veel gevallen geen fysieke kracht en toch rijden ze perfecte dressuurproeven in harmonie en partnership. Het wordt in deze discipline streng afgestraft als er iets niet door de beugel kan, zoals open monden. Daarnaast is er altijd serene rust, er wordt nooit geschreeuwd of met stemverheffing gesproken.”

Lees volledig artikel