Er zijn overal dalingen, zo blijkt. Niet alleen in België of Nederland. In Duitsland is de daling volgens de rondvraag het sterkst aanwezig. Dit jaar zou er ongeveer 25% minder afname geweest zijn van sperma. "Teveel fokkers hebben het moeilijk om de veulens van de hand te krijgen. Het overaanbod van veulens maakt het er niet eenvoudiger op." klinkt het. 

In Nederland hebben er dit jaar ca. 14% minder dekkingen plaatsgevonden. In België is de daling geschat op ca. 13%...

Thans blijkt dat de meeste hengstenhouders zich momenteel nog geen zorgen maken. "Het is een conjunctuur. Na de hoogconjunctuur, volgt steeds de laag conjunctuur. Je merkt het al aan de prijzen die geboden worden bij veilingen. Die liggen een stuk lager dan het jaar ervoor. Of dat negatief is? Het werd tijd dat de markt zich opnieuw wat zou herstellen."

"Wat wel algemeen opvalt? Kwaliteit en exclusiviteit zal altijd in trek blijven..." Zo bevestigd ook het team van Equbreeding.auction. "Exclusief gefokte veulens vinden altijd een koper. Wat uniek is, blijft in trek. Dat is ook logisch. Veulens die een iets algemenere pedigree hebben, die vinden moeilijker afzet. Er is een overaanbod. Dit werd al snel duidelijk. Daarom is er volgens ons een stuk minder gefokt dit jaar... in andere woorden: de markt is aan het stabiliseren..."