Alex Granato heeft opnieuw de overwinning gepakt in de Grand Prix van Traverse City. De 41-jarige ruiter was de laatste starter in de barrage met acht paarden – dezelfde opzet als bij zijn zege in het voorjaar – en snelde met zijn 12-jarige Nederlandse warmbloed, eigendom van Kisma Equestrian, naar de snelste tijd van 40,11 seconden.

Minder dan een halve seconde scheidde de top drie op de hindernisbaan van Marina Azevedo (BRA). Granato en Helios vd Nosahoeve stootten Quentin Judge (USA) van de eerste plaats. Judge werd tweede met HH Griffin van de Heffinck, een 12-jarige SBS-merrie (Castelino van de Helle x Contact van de Heffinck) van Double H Farm, in 40,26 seconden. De Amerikaan Nick Dello Joio completeerde het podium met een tijd van 40,50 seconden op Dylano van de Heide Z, een 10-jarige Zangersheide-ruin (Denzel van’t Meulenhof x Feinschnitt I van de Richter) van Wembley Farms.

“Ik focuste me echt op Quentin die een paar rondes aan de leiding stond. Daarna kwam Charlotte [Jacobs] en zij had de tijd, maar helaas voor haar maakte ze een kleine fout waardoor ik me volledig op de tijd kon concentreren, die nog verbeterd kon worden”, zei Granato. “[Helios] deed het hier al goed in het voorjaar, dus deze keer ben ik naar huis gegaan om zijn conditie op peil te houden.

Hij wordt steeds ervarener, maar ik denk dat hij onder druk nog beter springt”, vervolgde Granato over de paarden waarmee hij al twee jaar samenwerkt. “In de laatste paar barrages waarin we als laatste starten en er al snelle foutloze rondes zijn geweest, motiveert me om er volledig voor te gaan. Hij springt daardoor steeds beter.”

Granato kreeg extra motivatie van de eigenaars van Helios, de familie Fisher uit Kalamazoo, Michigan, die zondag langs de kant stonden te supporteren. “Dat gaf ons een extra boost”, zei hij.

Over de recente resultaten van Helios vd Nosahoeve merkte Granato op: “Zijn opleiding is de afgelopen negen maanden echt een versnelling hoger gegaan en hij is super consistent geworden. Ik vind het geweldig om hier in Michigan te zijn; het is een fantastische wedstrijdring met geweldige parcoursbouwers. Het is leuk om terug te komen in dezelfde ring na een pauze met een iets andere training om te zien waar hij nu staat in zijn ontwikkeling en hoe consistent hij is.”

Na haar overwinning in de driesterren snelheidsproef aan het begin van de week, eindigde de Britse Jessica Mendoza als zesde met In The Air en won daarmee de Turnham Green Leading Lady Rider Award. Deze prijs wordt elke week tijdens GLEF uitgereikt aan de amazone met de beste cumulatieve resultaten in de internationale rubrieken van die week.