Twee debuterende amazones
60 combinaties uit 30 verschillende landen verschijnen aan de start van het onderdeel dressuur. Daaronder 15 landenteams met ieder drie ruiters, aangevuld met 15 individuele starters. Voor TeamNL staan er straks ook drie ruiters op de startlijst. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) neemt de nodige olympische ervaring mee naar Parijs. De 50-jarige ruiter kwam al drie keer eerder op de Olympische Spelen in actie en zadelt nu de 13-jarige Glock’s Toto Jr (v. Totilas). De 33-jarige Dinja van Liere (Werkendam) maakt haar olympisch debuut. Ze brengt de 12-jarige Hermes N.O.P. (v. Easy Game) aan de start.
Emmelie Scholtens (Gorinchem) reed ook nog niet eerder op de Olympische Spelen. De 38-jarige amazone debuteert met de 11-jarige Indian Rock (v. Apache).
De 54-jarige Edward Gal (Oosterbeek) kwam al op drie Olympische Spelen in actie, en is nu als reserveruiter met zijn paard Glock’s Total US (v. Totilas) mee naar Parijs.
Bondscoach van het Nederlandse dressuurteam is de 53-jarige Patrick van der Meer (Naaldwijk) die op de Spelen in Londen deel uitmaakte van het bronzen dressuurteam. Dierenarts Edwin Enzerink (Someren) zorgt voor de medische begeleiding van de dressuurpaarden.
Reservepaarden naar huis
Bondscoach Patrick van der Meer keek tevreden naar het verloop van de vetcheck. ”Het is toch wel anders als je er nu als coach naast staat. De paarden liepen er fantastisch doorheen, het is lekker dat we dit stukje gehad hebben. Nu kan de wedstrijd echt beginnen. De twee reservepaarden die in Jardy ‘standby’ stonden zijn nu weer onderweg naar huis, die hebben we hier niet meer nodig. Mijn complimenten aan Marieke (van der Putten, red.) en Dinja dat ze die hele reis met de reservepaarden gemaakt hebben. Daar heb ik echt respect voor.”
De dressuurruiters mochten gisteren voor het eerst trainen in het stadion. “Het is een geweldig stadion, helemaal toen het zonnetje nog even doorkwam. De paarden liepen allemaal lekker ontspannen, mooi om zo te kunnen beginnen. Vandaag mogen we nog een keer in de piste trainen en dan begint dinsdag de wedstrijd. We zijn er klaar voor!”
Olympisch format
Zestig combinaties beginnen aan hun olympische wedstrijd in de Grand Prix. De Grand Prix is de kwalificatiewedstrijd voor zowel de individuele competitie (FEI Grand Prix Kür) als de teamcompetitie (FEI Grand Prix Special). De Grand Prix wordt in zes groepen verreden, verdeeld over twee dagen. De indeling wordt gemaakt op basis van de FEI-ranglijst. De twee beste ruiters per groep aangevuld met de volgende zes hoogst scorende ruiters kwalificeren zich voor de kür op muziek.
Na afloop van de Grand Prix wordt een teamkwalificatieklassement opgesteld door de drie resultaten per team bij elkaar op te tellen. De beste tien teams plaatsen zich voor de Grand Prix Special op zaterdag, waarin de teammedailles worden verdeeld. Alleen de resultaten behaald in de Grand Prix Special tellen mee voor de teammedailles. De eindscore voor elk team wordt berekend door de uiteindelijke totaalpercentages in de Grand Prix Special van elk teamlid bij elkaar op te tellen, er is geen schrapresultaat.
De achttien combinaties die geselecteerd zijn voor de strijd om de individuele medailles starten op de zondag met een schone lei in de Grand Prix kür op muziek.