Paardenliefhebbers hebben last van de vernatting van Drentse natuurgebieden. Dat paarden tot hun knieën in de modder staan is geen probleem, maar in natte gebieden zijn veel muggen die steken.
Het hippisch platform Drenthe maakt zich zorgen om de vernatting en de toename van stekende muggen. Het platform heeft daarom door een aantal dierenartsen de gevolgen van vernatting laten onderzoeken. Stilstaand water Het is volgens de dierenartsen niet de vraag of de muggen komen, maar wanneer. Die muggen komen bijvoorbeeld mee met transporten. Omdat muggen zich fijn voelen in natte gebieden met stilstaand water, is Drenthe de ideale broedplaats om te vermenigvuldigen. Ook oplopende temperaturen zorgen er voor dat muggen het goed doen. Gevaarlijke ziektes Muggen, dazen en knutten hebben steeds vaker gevaarlijke ziektes zoals het West-Nijlvirus en de paardenpest bij zich. Gevaarlijk voor paarden, maar ook voor mensen. Mensen kunnen hersenvliesontsteking krijgen van het West-Nijlvirus. Het is volgens de onderzoekers een kwestie van tijd voordat een van de ziektes in Nederland opduikt. De initiatiefnemers willen dat de provincie zich bewust wordt van dit probleem en overhandigen daarom het rapport aan gedeputeerde Rein Munniksma. Een gewaarschuwd mens telt voor twee Het hippisch platform pleit verder nog voor een muggenwaarschuwingssysteem dat de komst van muggen en eventuele ziektes kan voorspellen. Het platform gaat in gesprek met verschillende partners zoals LTO Noord om hun zorgen te bespreken.
Het Hippisch Platform Drenthe krijgt steun in de strijd tegen de vernatting van de natuur.
Landbouworganisatie LTO Noord gaat na de zomer het provinciebestuur hierover benaderen. Dat vertelt Koos Flinkert van LTO aan RTV Drenthe. Volgens hem moet het provinciebestuur beseffen dat het om een zware aangelegenheid gaat. Oplossing LTO pleit er nu voor de poelen ver van het boerenland aan te leggen. Waterplassen en poelen moeten volgens Flinkert niet worden aangelegd in de buurt van weilanden waar paarden lopen. Een afstand van minstens driehonderd meter ziet Flinkert als een oplossing. Verder pleit Flinkert ervoor om meer stroming te brengen in waterpartijen. "Vooral stilstaand water is aantrekkelijk voor muggen, dus zorg dat er beweging in het water zit."