Voor een dierenarts is het erg belangrijk om te weten of de bloedneus 1- of 2-zijdig is, wat de kleur van het bloed is, de hoeveelheid bloed die je paard verliest en hoe lang de bloedneus al duurt. Op basis van die criteria kan hij of zij een inschatting maken van wat er precies aan de hand is. De oorzaak is van buitenaf moeilijk te achterhalen en in de meeste gevallen is een kijkje in de keel en luchtwegen noodzakelijk om de ware oorzaak te achterhalen. Ook een afwijkende bloedstolling of een hartritmestoornis kan tot een bloedneus bij paarden leiden.

Een veelvoorkomende oorzaak van een bloedneus is een beschadiging van het slijmvlies. Dit kan door een 'trauma' veroorzaakt worden bijvoorbeeld het inbrengen van een neussonde, een ontsteking of bij het schuren van de neus. Afhankelijk van de beschadiging kan de bloeding enkele druppels zijn of aanhoudend druppen. Wanneer is geen onderliggend probleem is, zal deze bloeding vanzelf stoppen. Bij ontspanning na inspanning en bij hogere temperaturen zijn de bloedvaten wat opgezet en kan het wat langer duren. De bloeding stopt omdat de bloedvaten bij een beschadiging moeten samentrekken. 

PEH kan ook een oorzaak van een bloedneus bij paarden zijn. PEH is de afkorting van Progressief Ethmoidaal Hematoom. Dit is geen bloeduitstorting maar een goedaardige woekering vanuit het zeefbeen wat in de keelholte gelegen is. Deze woekering kan lichtjes bloeden wat zich uit in roodbruine neusuitvloeiing. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk maar een terugkeer van de woekering treedt vaak op. 

Bij een intensieve inspanning kan door wisselingen in de bloeddruk het longweefsel beschadigd raken. Hierdoor treedt een bloeding op. Dit gebeurt vooral bij koerspaarden. Afhankelijk van de ernst en grootte van de bloeding zie je wel of geen bloed uit de neus komen. Als de dierenarts vermoedt dat er een longbloeding plaatsvindt, is een endoscopie noodzakelijk om een juiste diagnose te kunnen stellen. Met behulp van een spoeling van de luchtwegen kan de bloeding ook enkele dagen na het eigenlijke plaatsvinden nog aangetoond worden. Naast rust en het voorkomen van bacteriële infecties, is er geen specifieke behandeling. Een aanpassing in het management is wel noodzakelijk om herhaling te voorkomen. 

Tot slot kan een bloedneus ook nog veroorzaakt worden door een luchtzakbloeding door een schimmelinfectie. De aanwezigheid van luchtzakken in de keelholte is uniek voor paarden; Naast deze luchtzakken lopen belangrijke bloedvaten waaronder een slagader. Een schimmelinfectie kan de zeer dunne wand van de luchtzak aantasten, net als de wand van de bloedvaten. Hierdoor kan een slagaderbloeding ontstaan, die uiteraard levensbedreigend is. Om deze bloeding te stoppen moet er chirurgisch ingegrepen worden. Deze situatie is ALTIJD een spoedgeval.


Bron: Bitmagazine