De Europese Commissie stelt voor om de wolf van een 'strikt beschermde status' naar een 'beschermde status' te verlagen. Volgens minister Van der Wal kan dit nog geruime tijd duren, omdat het verdrag van Bern hiervoor aangepast moet worden.

Nederland stemt in met voorstel om beschermde status wolf te verlagen

Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf te verlagen. Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof verklaarde vrijdag dat ze akkoord gaat met het voorstel, mits er in juni of juli over wordt gestemd.

Brussel wil de status van de wolf aanpassen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Van der Wal geeft aan dat dit proces nog lang kan duren, aangezien het verdrag van Bern gewijzigd moet worden om deze verandering mogelijk te maken. Ze benadrukt dat de wolf beschermd blijft, maar dat de verlaging van de beschermde status op termijn 'meer flexibiliteit' en 'mogelijkheden' biedt om tot een beheersbare situatie te komen.

Geen overeenstemming binnen de EU

Er is nog geen consensus onder de EU-lidstaten over het voorstel. Duitsland is bijvoorbeeld tegen het plan, en er zijn verschillen van mening tussen milieuministers en landbouwministers over de statusverlaging.

De Raad voor Dieraangelegenheden heeft vrijdag een advies uitgebracht voor een landelijke aanpak van het wolvenvraagstuk. Van der Wal ondersteunt dit plan en vindt dat veehouders meer hulp moeten krijgen bij het beschermen van hun dieren tegen de wolf, bijvoorbeeld door meer wolfwerende rasters te plaatsen. Ze laat de uitvoering van een landelijke aanpak echter over aan haar opvolger.

Reacties uit de regio

Harold Zoet, gedeputeerde van Gelderland, noemt de aanbevelingen van de Raad voor Dieraangelegenheden 'goede handvatten'. Hij benadrukt dat er actie nodig is om de onrust in de samenleving te adresseren. Zoet is blij met de aankondiging van de minister en zegt dat dit recht doet aan de zorgen van de mensen, en dat snel ingrijpen noodzakelijk is in het belang van zowel mens als wolf.


Egbert van Dijk, gedeputeerde van Drenthe (BBB), sluit zich hierbij aan en is tevreden dat de minister de signalen uit zijn provincie heeft opgepakt. Hij hoopt dat de verlaging van de beschermde status het beheer van de wolf in de toekomst eenvoudiger zal maken.




Bron: Nieuwe oogst