Lucas Porter: Als je jezelf op mijn leeftijd, 24 jaar, advies zou geven wat zou je dan zeggen? 

Jeroen Dubbeldam: "Nu ik ouder ben en terugkijk op mijn jeugd denk ik dat mijn grootste advies zou zijn om geduld te hebben. Dat is echt een belangrijk sleutelwoord in onze sport. We werken met levende dieren en die kun je niet dwingen, je kunt de resultaten niet forceren want het zijn gevoelige dieren. Hoe hongerig we als competitiebeesten ook zijn, ik blijf herhalen dat we naar onze paarden moeten luisteren, geduld moeten hebben en hen moeten leren volgen. Zij vertellen ons als het ware hoe ons schema er tijdens het jaar zal uitzien. Het is een lange weg naar die grote, belangrijke competities. En als je te snel gaat, kom je er misschien wel maar je komt er maar één keer." 

Het is belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met het type paard dat je hebt. 

Lucas Porter: Ik heb op dit moment een veelbelovend paard op stal staan. Hij is pas zes jaar oud maar ik voel nu al dat hij mijn paard voor de toekomst zal zijn waarmee ik Rolex Grand Slams zal springen. Wat voor paard heb je nodig om op het hoogste niveau van onze sport te kunnen springen? 

Jeroen Dubbeldam: "Je kunt er elk type paard voor nemen. Het is alleen belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met het type paard dat je hebt. Het juiste paard kan net zo zijn als jouw paard dat op jonge leeftijd al veel capaciteiten en veel vermogen laat zien. Ik denk dat het vaak dat type paard is dat gemaakt is voor kampioenschappen of Rolex Grand Slams en grote Grand Prix proeven. In die rubrieken zijn er maar een paar dubbel foutloze combinaties die in de barrage eindigen. Dus die kwaliteiten zijn belangrijk."

Lucas Porter: Wat waren je grootste uitdagingen toen je zo oud was als ik? 

Jeroen Dubbeldam: "Dat was mijn beste paard De Sjiem. Hij was misschien wel het belangrijkste paard in mijn carrière maar ook de meest uitdagende. Hij had heel veel karakter en hij heeft me alles geleerd. Het hele pakket! De Sjiem leerde me belangrijke lessen zoals wat nodig was om een goede ruiter te zijn, om horsemanship beter te begrijpen en hoe ik een ruiter op topniveau kon worden." 

Veel praten over onze sport is ook een geweldige leerschool. 

Lucas Porter: Dat is echt geweldig advies, dank je wel daarvoor Jeroen! 

Jeroen Dubbeldam: "Met veel plezier. Weet je, door te praten leer je ook heel veel. Het is niet altijd alleen het technische gedeelte van in de ring te rijden dat belangrijk is. Veel praten over onze sport is ook een geweldige leerschool." 

Bekijk hier de volledige video. 

Bron: persbericht Rolex Grand Slam