Dagvoorzitter Marion Schreuder heet de maar liefst 380 aanwezigen, bestaande uit de geselecteerde jeugdruiters en hun ouders/begeleiders, een afvaardiging WK deelnemers, bondscoaches en medaillewinnaars van de jeugd EK’s van harte welkom. De aftrap wordt gevormd door het indrukwekkende filmpje van de FEI: “For the love of Equestrian”, dat bij vrijwel iedere paardenliefhebber voor kippenvel zorgt.

WK Ervaringen

De eerste gasten op het podium zijn voltigeur Joske van Koelen, endurance bondscoach en ruiter Jarmila Lakeman en Marijke Visser en menner Bram Chardon. Zij vertellen over hun WK ervaringen, óf in het geval van Jarmila en Marijke; hoe ga je om met de grootst mogelijke teleurstelling, wanneer het WK van jouw discipline onverwacht volledig wordt gecanceld?

Dressuuramazone Marieke van der Putten, eventingamazone Sanne de Jong en para-dressuur ruiters Frank Hosmar en Sanne Voets nemen de plaatsen op het podium over. Voor ieder van hen was de weg naar het WK anders, maar het is duidelijk dat het omgaan met tegenslagen voor iedere ruiter belangrijk is in de weg naar succes. Zo vertelt Frank Hosmar over zijn bijzondere weg naar dit WK: “Mijn topper Alphaville N.O.P. was een jaar geleden volledig opgegeven door de dierenartsen. Ten einde raad ben ik de weg van alternatieve geneeswijze ingeslagen en er gebeurde wat niemand meer had verwacht: Alf kwam er niet alleen bovenop, hij kwam ook sterk terug in de sport. In Herning heb ik na mijn eerste proef echt wel even een traantje gelaten, dankbaar dat ik daar met mijn maatje van start kon komen. Dat we goud wonnen met het team en individueel zilver en brons dat was de kers op de taart”.

Sportouder

Nadat alle jeugd medaillewinnaars van het EK 2022 op het podium zijn gehuldigd (daar lees je hier meer over), betreedt ambassadrice van het KNHS Talentenplan én moeder van twee jeugd talenten Anky van Grunsven het podium. Zij vertelt hoe het voor haar is om als ouder in spanning langs de kant te staan, maar ook hoe groot je rol als sportouder is. “Ze hebben maar geluk dat ik echt alles kan zeg ik altijd: de vrachtwagen rijden, de pony’s en paarden verzorgen, spullen opruimen, eten voor de kinderen verzorgen, ik ben van alle markten thuis”! Hiermee krijgt Anky de lachers op haar hand en het is vast voor veel aanwezige ouders volledig herkenbaar. Op de vraag van Marion of ze haar eigen kinderen Yannick Janssen en Ava Eden ook lesgeeft zegt ze: “Ik doe mijn best, maar met je eigen kinderen is dat niet altijd makkelijk. Ze trainen daarom ook met andere instructeurs en natuurlijk met de bondscoaches. En tsja, ik heb natuurlijk twee springende kids en die vinden dat ik daar als dressuurruiter ook helemaal niet genoeg verstand van heb” vertelt ze lachend.

Opgeladen van start

Na een korte pauze betreedt sportpsycholoog Jan Sleijfer het podium. Hij vertelt hoe belangrijk het is om niet alleen maar full focus met je sport en de te behalen doelen bezig te zijn, maar ook te genieten van waar je mee bezig bent. Zeker in de paardensport leeft de gemiddelde sporter in een behoorlijke “paardenbubbel”. Jan adviseert de deelnemers in de zaal om daar ook eens heel bewust uit te stappen: “Plan het letterlijk in je agenda: niets doen, even niet met de paardensport bezig zijn, al is het maar 1 uur per week. Ieder mens heeft dingen die “de batterij” opladen en dingen die je energie verslinden. Zoek voor jezelf uit welke dingen dit voor jou zijn en ben je ervan bewust dat de momenten om op te laden noodzakelijk zijn om telkens een stap verder te komen als sporter”.

Onverwachte wendingen

Als laatste “WK-gangers” nodigt Marion springruiters Willem Greve en Jur Vrieling uit op het podium. Als het voor iemand een roerige aanloop naar het WK is geweest dan is het wel voor deze twee mannen: Willem, die een topseizoen heeft en dan vlak voor het WK heel ongelukkig ten val komt met grote gevolgen: zijn WK is van de baan. En dan Jur, die er dat seizoen voor zijn gevoel nog wat minder lekker in zat en te horen krijgt dat hij in plaats van Willem in het team komt. Dat ze om kunnen gaan met onverwachte wendingen hebben ze bewezen: Jur rijdt een super WK en draagt een top ronde direct op aan Willem. Willem werkt ondertussen keihard aan zijn herstel, inclusief structurele zwemsessies “met de oudjes” en dit doet hij niet voor niets: tijdens Indoor Friesland vorige week maakt hij een ijzersterke comeback en wint hij met Grandorado TN N.O.P. de CSI3* Grand Prix. Wat ze de jeugdruiters in de zaal vooral mee willen geven? Jur: “Zorg dat je positieve mensen om je heen hebt die je ondersteunen, waardoor je bij tegenslagen niet in een negatieve spiraal terechtkomt. Iedereen maakt weleens een mindere periode mee, maar houd vertrouwen in jezelf. Ben lekker met de paardensport bezig en geniet er ook van: het plezier moet altijd voorop blijven staan, daar kom je verder mee.”

Na deze motiverende woorden sluit Marion het gezamenlijke programma af. Het is tijd voor de deelnemers om uiteen te gaan en om per discipline samen te gaan zitten met de bondscoach. Voor sommigen een eerste kennismaking en voor de bondscoaches een moment om de planning van het aankomende seizoen door te nemen en de doelen duidelijk te stellen.

KNHS Talentenplan

Het KNHS Talentenplan is bedoeld voor jeugdruiters van 12 t/m 25 jaar en kent drie niveaus: internationale talenten, nationale talenten en nationale beloften & perspectieven. De nationale beloften en perspectieven maken vanaf 1 oktober van het betreffende jaar deel uit van het KNHS Talentenplan. Zij krijgen trainingen aangeboden bij trainers uit het KNHS Trainersplatform en daarnaast volgen ze een online theorie programma. Van hieruit kunnen de meest succesvolle ruiters doorstromen naar het A of B-kader. Combinaties die in het kader zitten worden begeleid door hun bondscoach en kunnen geselecteerd worden voor internationale kampioenschappen en landenwedstrijden.

Klik hier voor meer informatie over het KNHS Talentenplan.

Bron: KNHS.nl

Foto: © KNHS / Eefje van Griensven-Marinus