Volgende week zal psychologe Sieka Bos met haar onderzoek beginnen. Ze bekijkt 120 mensen met dementie, op zes verschillende locaties. In de zomer zal Hilde Verbeek was de Universiteit van Maastricht een onderzoek doen ik hetzelfde verpleeghuis in Putten. Ze onderzoekt verpleegzorg in een landelijke omgeving met moestuinen en dieren, in vergelijking met de zorg in een regulier centrum. De zorgwereld zelf zegt al uit te kijken naar de resultaten van het onderzoek. 

"Wij zien al jaren welk effect onze paarden, pony’s en andere dieren hebben op mensen met dementie. Ze worden actiever en socialer als ze met dieren bezig zijn of als ze in de tuin werken. Zorgerf Buiten-land bestaat nu dertien jaar en we zijn ervan overtuigd dat de aanwezigheid van dieren positieve effecten heeft op het welzijn van de bewoners met dementie. Met een paard erbij gaan ze praten, een pony stimuleert hun zintuigen, ze beginnen elkaar verhalen te vertellen als ze bij de pony zijn. Ook werken in de tuin en actief zijn in de buitenlucht stimuleert mensen met dementie enorm. We zijn blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan, want we willen onze kennis en ervaringen onderbouwen met cijfers, statistieken en feiten.’’, aldus Yvonne van het zorgcentrum in Putten. 

Sieka Bos vertelt het volgende: "In Amerika is veel studie gedaan naar de effecten van pony’s en paarden op de kwaliteit van leven van mensen met dementie, ik heb in 2018 en in 2019 in Tucson in Arizona gewerkt bij Barbara Rector, een dame die paarden en ouderenzorg integreert. Neem je paard mee naar het verpleeghuis, is haar idee. Shetlandpony’s hebben een kalmerende werking op mensen, ze ontspanning zich en voelen zich op hun gemak. Een shetlandpony is best makkelijk te houden, dus ik denk dat je op de binnenplaats van elk verpleeghuizen in Nederland een pony kan neerzetten. Ik ga de komende tijd onderzoeken wat het effect is van groepsbehandeling met pony’s en vergelijk die met groepen die geen behandeling met pony’s krijgen". 

Bron: Stentor/ Nieuws.hore