Nadat de Oekraïense strijdkrachten de controle over Butya, net buiten Kiev, hebben herwonnen, keren journalisten en mensen die aan de bommen wisten te ontkomen, terug naar de stad. De beelden die in het weekeinde zijn uitgezonden, hebben de wereld geschokt: enorme verwoestingen en een enorm aantal burgerslachtoffers. Maar er zijn ook sprankjes hoop.

Stal werd bezet door Russische soldaten 

Iryna Soroka vertegenwoordigt het nationale dressuurteam van Oekraïne al enkele jaren. Tot iets meer dan een maand geleden bestond haar leven uit het trainen en uitbrengen van wedstrijden voor zowel haar eigen paarden als die van haar leerlingen, waarvan velen op dezelfde stal in Butja waren gestationeerd waar zij haar eigen paarden hield. Op 27 februari werd de faciliteit overgenomen door het Russische leger. "De soldaten dwongen mijn groom, Valeriy Korin, en de anderen die op dat moment in de stal waren, weg te kruipen langs de straat buiten. Ze kregen drie minuten om om een hoek te verdwijnen of ze zouden neergeschoten worden", zegt Soroka. 



Vier paarden doodgeschoten 

Valeriy Korin besloot in Butja te blijven ondanks de situatie. Twee weken nadat de Russische troepen bezit hadden genomen van de faciliteit, werd duidelijk dat de paarden waren vrijgelaten. Iryna Soroka: "Op 12 maart vond Valeriy een van onze paarden in Vorzel, een dorp in de buurt van Butja. De volgende dag vond hij nog twee paarden, waaronder mijn eigen paard, de 22-jarige Prestige. Op 31 maart vond hij nog dertien paarden van de stal, waarvan er vier helaas doodgeschoten waren."



Acht paarden nog steeds vermist 

In totaal waren er 32 paarden op de stal, waarvan er nog acht vermist zijn in de ruïnes die overgebleven zijn van de totaal gebombardeerde stad met meer dan 30.000 inwoners. Zaterdag konden de gevonden paarden eindelijk worden geëvacueerd. Een van de eigenaars slaagde erin om op afstand vanuit Duitsland een huis met een grote omheinde tuin te regelen, waar de paarden samen met Valeriy Korin hadden verbleven in afwachting van hun redding. De paarden hebben moeten overleven met wat zij in de chaos van de oorlog hebben kunnen vinden, en de plaatselijke bevolking heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd hen van het voedsel te voorzien dat zij hadden. "Ze zijn mager en uitgeput en velen van hen hebben ernstige verwondingen die nu door dierenartsen worden behandeld," zegt Iryna Soroka.



Bron: Ridsport / IG 
Foto: Screenshot IG kck_bucha