1. Je bent helemaal oké, ook als je een keer minder vrolijk bent

We zijn allemaal wel eens gestrest, zenuwachtig of wat minder vrolijk als anders. Je gaat met je paard rijden om even je gedachten te verzetten, maar het kan wel eens goed gebeuren dat je op zo'n momenten ongeduldig of gefrustreerd geraakt. Als gevolg reageer je misschien niet helemaal eerlijk naar je paard toe. Je kent vast het schuldgevoel dat daarop volgt eens je terug thuis bent: "Ik had niet zo bruut mogen reageren!" De dag nadien keer je terug met een portie schuldgevoel maar je paard komt gewoon zoals altijd vrolijk en gelukkig naar je toe. Ondanks je mindere dag, linkt hij jou helemaal niet met iets negatiefs. Je paard is blij om je weer te zien. We voelen druk om altijd maar vrolijk en leuk te zijn. Maar dat is niet realistisch. Paarden leren ons dat een mindere dag, een brute reactie helemaal oké is. Ook zij hebben wel is een mindere dag. Volgende keer beter!

2. Uit je hoofd en in het moment zijn

Geef maar toe, je bent vaak met 100 dingen tegelijk bezig in je hoofd: werk, school, vrienden en familie, boodschappen, ... Daarbovenop moeten we tussendoor ook nog eens ons paard gaan verzorgen en trainen. Perfect normaal dat we dan soms de stal binnen lopen om 'snel, snel' de stal te mesten of te trainen. Paarden pikken heel snel zo'n gespannen gevoel op en daar houden ze niet van. Probeer een rustmoment te creëren, hoe druk je ook bent die dag. Bekijk de momenten die je met je paard 'mag' spenderen als dé ideale moment om je te focussen op je paard er te zijn voor hem of haar. Zet al die andere taken in je hoofd even op pauze. De band met je paard wordt veel mooier als je bewust met hem bezig bent. Je paard voelt onmiddellijk het verschil.

3. Op een duidelijke en respectvolle manier je ruimte innemen

Veel mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen en ruimte in te nemen. Als je je grenzen niet aangeeft, kan het zijn dat een paard ook dwars over die grenzen heen loopt. Sommige paarden sluipen je grenzen over, anderen doen het op een meer duidelijke en brute manier. Daarom is het belangrijk dat je respectvol, maar duidelijk je eigen positie inneemt. Alleen zo zal je paard luisteren naar jou. Uit ervaring blijkt dat een paard zelfs meer ontspannen is als er een duidelijke machtsverhouding is. Let op: duidelijkheid is niet hetzelfde als agressie. In dat laatste geval ga je alleen maar omgekeerde effect krijgen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van jouw grenzen en deze te bewaken. Paarden leren ons dat het oké is om plaats in te nemen terwijl je de grenzen van een ander ook respecteert.

Ontwikkel de connectie 

Hoe bewuster je wordt van je eigen gedrag en emoties, hoe meer de connectie met je paard zich kan ontwikkelen. Bovendien helpt het je ook in het dagelijks leven; in de omgang met andere mensen. We focussen ons al te vaak op de dingen die wij ons paard willen leren. Maar er zijn zeker eens zo veel lessen die wij van hen kunnen leren.


Bron: Bitmagazine.nl