De twee belangrijkste wijzigingen zijn de verlenging van het gebruik van de huidige Export Health Certificates (EHC's) voor het vervoeren van paarden tot augustus 2021, en de afschaffing van de voorgestelde isolatieperiode van 30 dagen voorafgaand aan het transport van paarden vanuit het Verenigd Koninkrijk naar EU-lidstaten en Noord-Ierland. Bovendien hoeven Britse paarden niet langer een isolatieperiode van 30 dagen te doen voorafgaand aan transport naar een EU-lidstaat of Noord-Ierland.

De huidige EHC's blijven geldig tot 20 augustus 2021, waardoor bestaande certificaten tot die tijd kunnen worden gebruikt. De nieuwe EHC's moeten vanaf 21 augustus 2021 voor alle paarden worden gebruikt, maar de bepaling waarbij de exacte locatie van een paard in de EU moet worden geregistreerd, wordt uitgesteld tot januari 2022.

Paarden uit het Verenigd Koninkrijk die geregistreerd zijn bij FEI, een erkend stamboek of een erkende Britse organisatie zullen niet verplicht zijn om 30 dagen voor een transport in isolatie te gaan. Ze zijn wel verplicht om 30 dagen onder het toezicht van een dierenarts te staan. De Europese Commissie werkt aan het ontwerp van wettelijke bepaling voor digitale paspoorten, een ander belangrijk voorstel van de IHSC Task Force for Brexit en EU Animal Health Law.

Bron: FEI