“Het puntensysteem,” legt Kevin Staut uit, “is van groot belang voor onze club. Dit instrument werkt ongetwijfeld, maar wijzigingen in het puntensysteem moeten periodiek worden gecontroleerd. Dit gebeurt omdat de kalender van hippische evenementen altijd in ontwikkeling is, met nieuwe series en ook grote evenementen in landen die normaal niet aanwezig zijn in het internationale panorama van topevenementen.


Op dit moment ligt onze focus op de Nations Cups. De geschiedenis leert ons dat dit een wedstrijd is met vier technisch ervaren ruiters die worden opgeroepen om hun land te vertegenwoordigen. En dat maakt het verschil. Er werd ons gevraagd om naar het puntenklassement te kijken en als teamcompetities een ander format hebben, was de oplossing om naar de individuele resultaten van de verschillende rondes te kijken.


Er zijn duidelijk verschillende meningen over het huidige puntensysteem, omdat de Club de unieke kenmerken van de landenwedstrijden ondersteunt en zal blijven ondersteunen.


Klassementspunten

Om terug te komen op de Ranking points: Kevin Staut is ervan overtuigd dat er actie ondernomen moet worden met betrekking tot jonge ruiters.


“De ruiters aan de top van de FEI Ranking hebben geen probleem om te kiezen aan welke wedstrijden ze deelnemen, maar alle anderen hebben zeker niet gemakkelijk. Dit maakt een levendig rankingsysteem en vooral de komst van nieuwe ruiters, vooral jonge ruiters, niet mogelijk. Het aantal 4*- en 5*-shows blijft groeien en 'opkomende ruiters' hebben echt moeite om aan deze competities deel te nemen.


De CSIO's zijn de enige competities waar de ruiters worden geselecteerd door de teamchefs en waar dus alle verdienstelijke ruiters de kans krijgen om te groeien, zich te bewijzen en tegelijkertijd waardevolle rankingpunten te behalen. Daarom zijn CSIO's bijzonder belangrijk voor de toekomst van onze sport. In de Nations Cup in Rome zagen we duidelijk het kwaliteitsniveau van de jonge deelnemers, met het Duitse team op de hoogste trede van het podium in de Nations Cup.


Vandaag is het meer dan ooit de rol van de Club - waarvan het bestuur uitsluitend bestaat uit ruiters die elk weekend deelnemen aan 5*-wedstrijden - om buiten de enge microkosmos op het hoogste niveau te kijken.


Om een goede toekomst voor onze sport te garanderen, moet er meer aandacht komen voor meritocratie", benadrukt Staut, ”het topje van de piramide van een systeem dat vanuit de basis op een coherente manier moet functioneren. Dit begint met de zichtbaarheid van onze sport buiten de wereld van insiders. Er is momenteel grote verwarring in onze communicatie voor het grote publiek, met voortdurende overlapping van belangrijke gebeurtenissen. We worden vaak de acteurs van een geweldige sport genoemd, maar in een boeket van superevenementen ziet het grote publiek de grote spelers niet. En dit is zeker niet goed voor de promotie van onze sport."





Bron: HSJ