In Middenbeemster verscheen een fijne groep springveulens in de baan, waarvan drie veulens terugkwamen voor het formeren van de kopgroep. Al deze veulens werden uitgenodigd voor de NVK en de kampioenstitel ging naar Oprat (Just One uit Donna Shutterfly ster eptm PROK van Sir Shutterfly) van fokker Hetty Melgerd uit Uitgeest. “Dit is een veulen met veel uitstraling dat goed ontwikkeld is en veel lengte in het lichaam heeft”, licht de jury toe. “Het veulen heeft een mooie hals die er goed op staat en sterk bespierd is. Hij heeft een sterke bovenlijn, en zou een fractie sterker kunnen zijn in de croupe. Het is een veulen met een hard fundament dat beweegt met een goede ruimte en voldoende kracht.”

Sterk worden
Dit is niet het eerste fokkerijsucces van Hetty Melgerd. “De hengst Just One heb ik zelf gefokt en ook de moeder en overgrootmoeder van dit veulen komen uit mijn eigen fokkerij. De paarden uit de stam van dit veulen zijn allemaal een beetje eigenwijs, maar wel heel eerlijk. Het kenmerkt ze daarnaast dat het hele sterke paarden zijn. Ik doe ze dan ook zo snel mogelijk dag en nacht buiten, dat is het beste wat er is. Ze worden alleen maar sterk als ze buiten kunnen rennen en lopen, daar kunnen ze zich ontwikkelen. Donderdag heb ik dit veulen pas weggebracht om klaar te laten maken, hij moet zichzelf natuurlijk laten zien. Nu op naar Ermelo, maar eerst mag hij lekker mee naar huis en terug het land op.”

Nummer twee en drie
De reservetitel ging naar het merrieveulen Oriaantje (Kallmar VDL uit Ans ster eptm sport van Namelus R) van fokker D. Reijne uit Barsingerhorn. “Dit is een goed ontwikkeld veulen die goed in het rechtshoeksmodel staat en een mooie halshouding heeft. Het veulen heeft voldoende lengte en een hard en correct gesteld fundament. In beweging is het veulen lichtvoetig, maar zou ze een fractie meer ruimte kunnen hebben.” Jardonnay VDL-zoon Ovidius VK (uit Hakarla SIH stb van Bodinus) van fokker M.A. van Kranendonk uit Middelie werd als derde geplaatst en tevens uitgenodigd voor de NVK. “Dit is een ruim voldoende ontwikkeld veulen met een goede lengte. De hals is wat horizontaal en zou meer bespiering kunnen hebben. Het veulen heeft een sterke bovenlijn en kan ruim voldoende tot goed bewegen.


Het hengstveulen Othello CC (v.Daily Diamond) werd zojuist kampioen bij de dressuurveulens op de CK Middenbeemster. Drie veulens zijn uitgenodigd voor de NVK.

Uit een grote groep dressuurveulens werden in Middenbeemster vijf veulens uitgenodigd voor het formeren van de kopgroep. Daarvan mocht het hengstveulen Othello CC (Daily Diamond uit Joint Venture CC elite ibop D-OC van Charmeur) van fokker Carolien van Diemen uit Heerhugowaard zich als eerste opstellen. “Dit is een goed ontwikkeld veulen met een aansprekende voorhand", licht Marian Dorresteijn toe. "Hij heeft een sterke bespiering in de bovenlijn en de schoft is goed ontwikkeld. Het veulen kan goed stappen met veel kracht, de draf is krachtig en toont veel houding. De galop viel positief op, daarin toonde hij een goede souplesse.”

Elegant veulen
“Dit is heel mooi, vorig jaar fokte ik uit deze merrie de reservekampioen”, aldus Carolien van Diemen. De moeder van dit veulen heb ik ook al zelf gefokt. Ik vond het bijzonder dat ik een zwarte van Charmeur fokte en dan ook nog eens een merrie. Mede daarom heb ik besloten haar zelf op te fokken, dat doe ik niet zo vaak. Ze kon heel goed bewegen en ik was ervan overtuigd dat het een hele goede merrie was. Naarmate ze ouder wordt, is ze steeds mooier geworden. Ze heeft me wel al twee keer verrast met het veulen, ze doet alsof er niks aan de hand is en de volgende dag staat er een veulen naast. Normaal gesproken ben ik erbij, maar dit is gelukkig al twee keer goed gegaan. Ik volg altijd een hele boel hengsten, ik dacht dat Daily Diamond weleens een hele mooie combinatie kon zijn met mijn merrie. Dat is goed uitgepakt, het is een heel elegant veulen geworden. Dit jaar heb ik de merrie gedekt met Le Formidable. Ik zou niet snel dekken met een hengst die niet goedgekeurd is, maar Le Formidable zag ik als jaarling en toen was ik er al weg van. Othello CC ga ik verkopen, net zoals de meeste veulens die ik heb gefokt. Hij zal worden geveild in de Prinsjesdag Veulenveiling.”

NVK
De reservetitel ging eveneens naar een hengstveulen. Ocean4 (Totilas uit Juulia ster ibop PROK van Everdale) van fokker C. Kikkert uit Driehuizen mocht deze titel in ontvangst nemen. “Dit is een veulentje met een extra model, een heel aansprekend veulen. In stap liet het veulen een goede ruimte zien en veel souplesse. In draf is hij lichtvoetig en heeft hij een mooie zelfhouding. De galop heeft heel veel souplesse en is mooi bergop.” Oleander F (Rubin Royal uit Viola elite sport PROK van Diamond Hit) van fokker Stoeterij Fleurstables en M. Lammerse- van Veen uit Zuidschermer was het beste merrieveulen, zij eindigde als derde. “Dit is een jeugdig veulen met een goede lengte. Dit veulentje waardeerde zich op in beweging. Zowel in stap, draf als galop beweegt het veulen mooi door het lichaam en laat ze heel veel ruimte zien.”


Zojuist werden fokkers Henk Buijns en Madeleine Cotterell uitgeroepen tot Fokker van het Jaar van de Regio Noord-Holland op de CK in Middenbeemster.

Henk Buijns begon in 1998 met zijn fokkerij, Madeleine Cotterell is daar in 2000 bij aangesloten. Samen hebben ze vijf goede merrieveulens gekocht waarmee ze zijn gaan fokken. Ze hebben een goede fokkerij opgezet, een groot aantal paarden heeft zeer verdienstelijk gepresteerd in zowel de sport als de fokkerij. In Middenbeemster verscheen een aantal fokproducten in de baan, waaronder Jazz-dochter Grace of Rose en de schimmel Winnetou (v.Redford).

Overdonderd
“Ik ben een beetje overdonderd, het is heel bijzonder. Het is vooral heel leuk om al die paarden die we gefokt hebben hier samen terug te zien. Met name Grace of Rose en Winnetou, dat zijn toch de paarden die hopelijk op relatief korte termijn Grand Prix gaan lopen. Prachtig om ze hier samen te zien.”

Grace of Rose en Winnetou
Grace of Rose liep als zevenjarige op het WK Jonge Dressuurpaarden en is momenteel succesvol in de Lichte Tour onder Lotje Schoots. “Ik heb meerdere paarden gereden uit deze lijn en ze zijn allemaal ontzettend werkwillig; ze doen het altijd voor je. Daarbij hebben ze heel veel kwaliteit en dat maakt het extra leuk om met ze te werken.” Winnetou deed onder het zadel van Yoeki Bos goede zaken bij de Junioren en Young Riders, momenteel bereidt de amazone hem voor op de Grand Prix U25. “Winnetou heeft een ontzettend fijn karakter, in de ring zal hij het altijd doen en is hij er altijd. Ik heb nog nooit een paard meegemaakt dat zo ontzettend makkelijk al zijn oefeningen doorloopt.” 

Bron: KWPN