Sinds januari dit jaar zit McLain Ward in het zadel van Ilex (uit Calendula ster IBOP-spr PROK van Chin Chin), geen lange voorbereiding voor de Spelen dus. “Het is best wel een verhaal voordat ik de kans kreeg om Ilex te kunnen kopen”, lacht de Amerikaan. “Zo’n anderhalf jaar geleden tipte een Spaanse vriend mij dat hij Ilex had gezien. Maar het paard was niet te koop. Na een tijdje gaf de eigenaar mij de kans om eens in het zadel van Ilex te zitten, dus die mogelijkheid greep ik aan. Wij zijn toen zo’n drie à vier maanden bezig geweest om de deal rond te krijgen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Totdat ik, samen met mijn vrouw, de kans kreeg om ons gedeeltelijk in te kopen met de belofte dat we hem echt voor de grote sport wilden.” En zo geschiedde.

Van regionaal kampioen naar Olympische Spelen


Als zesjarige kocht Bonne Chance Farm Ilex van de VDL Stud. Mede-eigenaar Marcel de Boer trainde en leidde hem als jong paard op, nadat Ilex de beginselen van zijn springcarrière bij Don Sas leerde. VDL Stud-ruiter Alex Chitty won met Ilex het regiokampioenschap in het 1.20m als zesjarige en nu wachten de Olympische Spelen. Naast McLain Ward en zijn vrouw, is Bonne Chance Farm nog altijd mede-eigenaar. De Braziliaanse Alexandre Gadelha sprong de eerste internationale parcoursen met Ilex, de Canadese Bruno Martins 

Costa nam heel even plaats in het zadel. Vanaf het 1.35m pakte de Braziliaanse Fabio Leivas da Costa de teugels over en stoomde Ilex klaar voor zijn eerste 1.60m-parcoursen, voordat McLain Ward hem naar zijn eerste Olympische Spelen leidde.

Geen vulling, maar strijden om medailles


“Het is een heel kort tijdspad naar de Olympische Spelen. We hebben met het gehele team een plan voor hem gemaakt en daar heeft iedereen zich aan gehouden, maar bovenal Ilex”, klinkt McLain Ward lovend over hem. “Ik wilde mezelf alle kansen geven voor de Olympische Spelen, en niet op één paard wedden. Dus naast Callas wilde ik Ilex echt voorbereiden op de mogelijkheid om deel te nemen aan de Spelen. 

Daarnaast wil ik mijzelf niet alleen kwalificeren of als vulling van de startlijst meerijden, maar echt strijden om de medailles. Uiteindelijk gaf de Amerikaanse selectiecommissie de voorkeur aan Ilex, hij heeft de afgelopen maanden fantastisch gepresteerd, is superfit en heeft de leeftijd.” De Casall-dochter Callas heeft meer ervaring, maar is inmiddels zestien jaar. Al hoeft dat laatste geen nadeel te zijn. Het geeft slechts aan hoe groot het vertrouwen in de combinatie Ilex-McLain Ward is.

“Het is een beest”


“Het is een beest”, lacht McLain Ward als we hem vragen hoe hij Ilex zou omschrijven. “Het is zo’n ongelooflijk goed paard, echt een heel sterke atleet. Hij doet vaak te veel, dus het is de kunst hem daarin te begeleiden en af te remmen. Hij heeft een fantastische instelling en geeft iedere keer alles.” Ondanks dat ze nog niet lang een combinatie vormen is McLain Ward duidelijk over zijn ambities. “We gaan naar de Spelen met hetdoel om te winnen. Als je kijkt naar het track record van onze Nations Cup-uitslagen dan klinkt dat misschien niet geloofwaardig. Maar we hebben echt een heel sterk team. Laura Kraut en Baloutinue zijn ervaren, Kent Farrington neemt Greya mee, echt een heel goed, nog jong, paard dat heel goed in vorm is en hetzelfde kan ik zeggen over Ilex. Doordat we dus wat jongere paarden hebben, hebben we wat ups-and-downs gehad in de uitslagen omdat we een en ander hebben geprobeerd. Maar het allerbelangrijkste is dat we de juiste paarden op het juiste moment gereed hebben.” En dat lijkt zo te zijn met de recente tweede plaats van Ward en Ilex in de Rolex Grand Prix van Aken en de overwinning van Kent Farrington en Greya in de Rolex Grand Prix van La Baule. 

Grote carrière voor Ilex in het verschiet


“In Tokio hebben wij als team ook fantastisch gepresteerd”, verwijst McLain Ward naar zijn zilveren Olympische teammedaille. “De Nations Cups zijn geen indicatie, ik ben van mening dat Zwitserland het sterkste team is van het moment, maar zij stonden zelfs achter ons in Aken. Dus dat zegt echt niets.” Naast de zilveren teammedaille van Tokio, won McLain Ward twee gouden Olympische teammedailles (Athene en Hong Kong) en nog een zilveren teammedaille (Rio de Janeiro). Met paarden zoals HH Azur, Clinta, Contagious, heeft McLain Ward fantastische paarden onder zich gehad. Past Ilex in dit rijtje? “Het is moeilijk om deze paarden met elkaar te vergelijken, het zijn allemaal extreem goede paarden en verschillend. Maar ik ben ervan overtuigd dat Ilex een soortgelijke carrière staat te wachten. Daarnaast ben ik als ruiter ook weer beter dan toen, dat is het mooie aan de paardensport. Ik weet meer, heb meer geleerd, dus als ik de paarden van toen, nu onder het zadel zou hebben zou ik daar ook nóg beter mee weten te presteren. Dat voordeel heeft Ilex dus absoluut”, mooie, veelbelovende woorden van deze op en top paardenman.

Twee Baltic VDL-nakomelingen


Ilex is niet de enige Baltic VDL-nakomeling die zijn opwachting maakt op de Olympische Spelen. De zilverenmedaillewinnaar van het EK in Riesenbeck (2021), Leone Jei, gaat onder de Zwitserse Martin Fuch eveneens zijn eerste Olympische Spelen tegemoet. In de Rolex Grand Prix van Aken lieten deze twee heren zien niet veel voor elkaar onder te doen. Waar Ilex tweede werd, was Leone Jei sneller maar liep helaas tegen een springfout aan wat hem uiteindelijk de vierde plaats opleverde. Wist McLain Ward dat deze paarden dezelfde vader delen? “Ja, daar ben ik zeker van op de hoogte. Beide paarden hebben ongekend veel vermogen, een grote galop, kracht en veel bloed. Ook hebben ze eenzelfde voorbeentechniek. Ilex is daarentegen groter, met wat meer body en Leone Jei heeft weer meer de bouw van een volbloed. Beide paarden hebben heel veel kwaliteit”, beweert McLain Ward.

Aanpassingen pakte goed uit


De Amerikaanse McLain Ward is sinds juni met Ilex in Europa. In het Franse La Baule sprong de ruin met vier strafpunten over twee omlopen rond, vervolgens stond Aken op het programma. “De focus lag echt op Aken ter voorbereiding op de Spelen. Ik was na de landenwedstrijd niet helemaal tevreden, er moesten voor mijn gevoel een paar dingen anders. Dus ik heb zijn hoofdstel op een paar punten aangepast net zoals de training. En dat pakte echt fantastisch uit. Normaal gesproken zou ik dat anders hebben gedaan, maar dat brengt een kort tijdsspanne met zich mee en nu ben ik heel blij dat ik dit heb gedaan. Het gevoel richting Parijs is nu nog beter”, besluit McLain Ward.