Vorige week nog stonden het begrotingstekort van de FN in 2023 en een deskundig advies over de controlemechanismen centraal tijdens een buitengewone bijeenkomst van de vakbond in Warendorf. Het onafhankelijke rapport gaf aan dat de organisatie over de juiste controlemechanismen beschikt en beoordeelde de begroting voor 2024 als plausibel. Hoewel de vergadering de begroting voor 2024 goedkeurde, werden de handelingen van de voorzitter, de financieel trustee en de secretaris-generaal niet bekrachtigd.

“Het vertrouwen in mijn persoon heeft enorm geleden en de kritiek op de vereniging richtte zich de afgelopen weken steeds meer op mij. Ik heb het gevoel dat ik steeds meer een last ben geworden voor de FN. Ik zie mezelf niet meer in staat om de organisatie op lange termijn te leiden”, legt de 50-jarige advocaat uit. Hoewel er buiten het besluit om geen kwijting te verlenen geen personeelsdebat in de Vakbondsraad is geweest, trekt Lauterbach nu persoonlijke conclusies. “Ik accepteer de verantwoordelijkheid voor de fouten die zijn gemaakt in de begrotingsplanning en -bewaking voor 2023/2024 en voor het feit dat onze controlemechanismen niet goed genoeg hebben gewerkt,” aldus de secretaris-generaal.

FN Vicevoorzitter Dr. Harald Hohmann betreurt de beslissing van zijn secretaris-generaal ten zeerste: “Ik moest dit nieuws eerst verwerken. Soenke Lauterbach is de juiste man op de juiste plaats vanuit het perspectief van de Raad van Bestuur en vanuit mijn standpunt. Soenke Lauterbach heeft samen met zijn collega's in de Raad van Bestuur en de verantwoordelijke commissies van de FN de juiste conclusies getrokken uit de mislukkingen en fouten van het verleden en heeft maatregelen voorgesteld of al uitgevoerd die nodig zijn om de huidige situatie te boven te komen. Hij heeft altijd het onvoorwaardelijke vertrouwen genoten van de vrijwillige en voltijdse bestuursorganen. Daarom is het des te bitterder dat hij ons wil verlaten. De beslissing van Soenke Lauterbach verdient ons grootste respect.”

Tot zijn vertrek zal Soenke Lauterbach zijn taken volledig blijven vervullen. “Ik zal al mijn energie steken in de taken die voor me liggen om de vereniging weer in veilige wateren te leiden.”