Rijden op de heilige graspiste van de Akense Soers, zij aan zij met de besten van de wereld in hun sport: deze droom wordt werkelijkheid voor de deelnemers aan de FEI Jeugdruiterspelen, die in het kader van het CHIO Aken 2022 gehouden zullen worden. Maar niet alleen de jonge atleten tussen 14 en 18 jaar, ook de organisatoren van het CHIO Aachen kijken vol verwachting uit naar deze wedstrijden. "De wedstrijden passen perfect in ons jeugdconcept en ons engagement voor de jonge atleten", zegt CHIO Aachen Show Director Frank Kemperman. Sinds vele jaren zet de Aachen-Laurensberger Rennverein e.V. zich in voor de jeugdsport. ALRV heeft zijn inzet voor de jeugd steeds verder uitgebreid. Naast de "Aachen Youngstars" in de winter en de integratie van de U25- en U21-wedstrijden in het CHIO Aachen omvat dit in het bijzonder de waardevolle aanbiedingen van het CHIO Aachen CAMPUS, die de promotie van jonge ruiters nog meer in het middelpunt van de belangstelling van de ALRV plaatsen. De organisatie van de FEI-jeugdruiterspelen is nu een nieuwe grote stap

Oorspronkelijk maakten de wedstrijden deel uit van de Olympische Zomerspelen voor jongeren in Dakar (Senegal), maar deze werden uitgesteld tot 2026 als gevolg van de Coronapandemie. Nu komen 30 jonge talenten uit 30 landen naar Aken om het beste van zichzelf te geven. De lijst van gekwalificeerde landen varieert van Egypte en Guatemala tot Nieuw-Zeeland en Oezbekistan. En Duitsland zal ook voor het eerst een ruiter aan de start brengen. Wie het wordt, zal pas ongeveer vier weken voor de start van het toernooi bekend worden gemaakt. Maar één ding is nu al duidelijk: de jonge atleten zullen in het hoofdstadion de legendarische CHIO Aachen-sfeer beleven.

Op het heilige grasveld van de Akense Soers zullen de jonge talenten het tegen elkaar opnemen in zowel de individuele als de continentale teamwedstrijd. De wedstrijd begint op woensdag 29 juni met de eerste ronde van de teamcompetitie, waarin per continent (Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Europa) een team van vijf ruiters het tegen elkaar opneemt. De beslissende tweede ronde wordt op donderdag 30 juni gehouden. Na een pauze van een dag, waarin de deelnemers verder worden opgeleid op het gebied van mentale fitheid, wedstrijdvoorbereiding en veilig sporten, overeenkomstig het "Education Programme" van de FEI, valt op zaterdag 2 juli de beslissing in de individuele wedstrijd. Het sfeervolle hoogtepunt wordt de deelname aan de Farewell of the Nations op 3 juli, waar de jonge talenten samen met de deelnemers van het CHIO Aken door het publiek zullen worden gehuldigd.

Bron: persbericht