Het Poolse springteam kwalificeerde zich in juli vorig jaar in Praag, waar 10 landen uit Centraal- en Oost-Europa plus Centraal-Azië zich meldden en Polen en Israël een van de laatste gouden tickets voor Parijs opeisten.

Adam leefde nog niet eens toen het Poolse springteam voor het laatst deelnam aan de Olympische Spelen, maar hij was blij dat hij een rol kon spelen in de kwalificatie en hoopt van harte geselecteerd te worden. "Ik zat in het team in Praag en ik had een goede show, maar het hele team heeft echt gewerkt om de kwalificatie te halen. De landenwedstrijd was heel spannend tot de laatste ruiters. Toen we wisten dat we de tweede plaats hadden gepakt, wat ons de kwalificatie opleverde, waren we superblij. Ik kan het nog steeds niet geloven."

Dit jaar is Adam goed van start gegaan. "Ik heb op dit moment een heel goed paard dat al vanaf het begin van het jaar in vorm is, dus het ziet er op dit moment heel optimistisch uit. Issem is mijn hoofdpaard en we hebben een specifiek plan voor de Olympische Spelen. We kiezen alleen goede shows en dan voornamelijk op 4 sterren niveau. Ik denk dat als hij gezond blijft, we het team voor de Olympische Spelen zullen halen."

Polen kwalificeerde zich voor het laatst voor Team Jumping op de Olympische Spelen in Moskou in 1980, waar ze teamzilver wonnen en wijlen Jan Kowalczyk individueel goud won. Sindsdien heeft de paardensport op topniveau een beetje geleden in Polen, maar dat lijkt weer te veranderen en de interesse en deelname in Polen groeit snel, legt Adam uit.

"We hebben steeds meer paarden die op tweesterrenniveau kunnen springen en het nationale niveau groeit momenteel echt, dus het ziet er heel optimistisch uit voor de toekomst om wat meer combinaties te laten springen op de serieuze concoursen. We hebben dit jaar alle drie de disciplines gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. We hebben daar misschien niet de grootste kans, maar als we zo doorgaan, hebben we over een paar jaar misschien wel een kans om iets serieuzers te doen."

Polen heeft geen grote groep ruiters!

"Op dit moment is er geen grote groep ruiters om uit te kiezen, omdat we niet zoveel paarden op niveau hebben. Als ik naar de Olympische Spelen mag en alles zal goed gaan, zal dit mijn eerste keer zijn. Dat zou heel bijzonder zijn. Het zou al een droom zijn die uitkomt. Daarom hebben we dit jaar alles op alles gezet om ons voor te bereiden en de beste shows te vinden om het paard zo goed mogelijk te trainen."

Adam onthult dat hij eerder in de springsport terecht kwam dan dat hij er een carrière van wilde maken. "Het was een beetje per ongeluk. Ik begon met pony's en toen werd het op de een of andere manier serieuzer. Ik vind alles geweldig - de paarden, het rijden, de training en de wedstrijden. Nu rijd ik ongeveer 16 paarden op mijn erf, van hele jonge paarden tot Grand Prix-paarden. We doen een beetje van alles en ik huur een stal in de buurt van Toruń, een grote stad in Polen. Vroeger trainde ik ruiters, maar op dit moment richt ik me alleen op de sport. We kopen jonge paarden en verkopen ze als ze wat ouder zijn."

Adam is een grote supporter van de Longines EEF Series en vorig jaar sprong hij alle wedstrijden - zowel de kwalificatiewedstrijden in Denemarken en Noorwegen, gevolgd door de halve finales in Deauville en de finale in Warschau. "Het heeft me echt geholpen om de paarden op te bouwen naar een groter niveau en ervaring op te doen voor de grotere wedstrijden."

Issem, een once in a lifetime paard!

Issem is Adams paard van zijn leven en hun sterke partnerschap is duidelijk te zien als ze in de ring springen.

"Hij is een speciaal paard, vooral voor mij omdat ik hem al vanaf een veulen heb. Hij is een van de beste paarden die je kunt vinden, ik heb alles geleerd op dit paard. Ik heb twee en drie sterren gesprongen met andere paarden maar niet met echt speciale resultaten en met hem heb ik tot vijf sterren gesprongen en ook mijn eerste Europese Spelen met hem. Hij is gewoon geweldig. Hij is als een droompaard - hij is super te rijden en heel makkelijk in de ring. Hij is echt een vechter en wil alles voor me doen."

Adam is zijn verwachtingen aan het managen in de aanloop naar de Olympische Spelen. "Het is best moeilijk voor me om op de vijfsterrenconcoursen te komen. Ik heb veel ervaring met vier sterren, maar ik heb nog geen echt grote wedstrijden gesprongen en misschien krijg ik er maar één voor de Olympische Spelen, dus het is echt heel moeilijk om te zeggen wat we daar gaan bereiken, als we niet op dit niveau springen. Dus ik wil me gewoon zo goed mogelijk voorbereiden en de beste ronde rijden die ik kan rijden en dan zal ik tevreden zijn."Bron: FEI