Het NK Dressuur senioren 2014 in Hoofddorp, dat plaatsvindt van 30 juli tot en met 3 augustus, krijgt een nieuwe opzet. Alleen de Grand Prix en de Kür op Muziek tellen mee voor het Nederlands kampioenschap. Ook is dit NK het laatste observatiemoment voor bondscoach Wim Ernes en wordt op zondag 3 augustus bekendgemaakt welk dressuurteam wordt afgevaardigd naar de Wereldruiterspelen.

Naar verwachting starten zo’n 25 combinaties in de Grand Prix. Vervolgens mogen de twaalf beste combinaties de Kür op Muziek rijden. Aan de Grand Prix Spécial doen de overige ruiters en amazones mee. Ook de deelnemers die meerdere paarden meebrengen, komen na de Grand Prix met hun tweede (of eventueel derde) paard op de startlijst van de Spécial.

Omdat de paarden niet aan alle drie de onderdelen hoeven deelnemen, is er geen rustdag in het programma opgenomen.

“Voor deze opzet is gekozen, omdat de paarden richting de Wereldruiterspelen in Normandië veel proeven moeten lopen’’, legt bondscoach Wim Ernes de beslissing van de KNHS uit. “Ook de ruiters vinden dit een betere formule. Op deze manier is het een minder zware belasting voor de paarden.’’

Juist dit jaar wordt de verandering doorgevoerd, omdat het programma in aanloop naar de Wereldruiterspelen van 23 augustus tot en met 7 september in het Franse Normandië pittig is. Half juni was het CHIO in Rotterdam, half juli is het CHIO in Aken en begin augustus is het Nederlands kampioenschap. De paarden moeten op de Wereldruiterspelen, net als in Rotterdam en Aken, wel drie proeven lopen. Op het WK wordt in de Grand Prix het landenklassement opgemaakt. De Grand Prix Spécial geldt als individuele kwalificatie voor de Kür op Muziek. In de muzikale proef strijden de ruiters en amazones om de individuele medailles.

Het NK Dressuur senioren in Hoofddorp is de derde en tevens laatste observatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap in Frankrijk. Direct na de Kür op Muziek op zondag maakt bondscoach Wim Ernes het WK-team bekend. Na het Nederlands Kampioenschap in Hoofddorp wordt de balans opgemaakt van de nieuwe opzet. “Mijn persoonlijke inschatting is dat deze wijziging de komende jaren zo blijft’’, aldus Ernes.

Behalve het NK Dressuur senioren wordt in Hoofddorp ook het NK Junioren en Young Riders verreden, hier wordt de titel wel bepaald over drie onderdelen. Ook het NK Para dressuur in de 4 Grades word zoals gebruikelijk georganiseerd. Hier zullen drie proeven verreden worden en geldt eveneens als laatste observatiewedstrijd voor bondscoach Joyce Heuitink.

Meer informatie op www.nkdressuur.nl