Terwijl in Den Bosch op Indoor Brabant de 'grote jongens' aan het werk zijn op de Wereldbeker dressuur vinden op het KNHS centrum presaties van formaat plaats waarbij kampioenen geboren worden.

Zo is Nederland sinds vandaag weer een aantal kampioenen rijker, en wel die van de indoor dressuur bij de ponies. Dat de jeugd de toekomst heeft blijkt bij de prestatie van Lynne van Erp  die op overtuigende wijze de klasse B/AB won met haar pony Silver Toy

De dochten van bekende fokker Adrie van Erp  werd op het Brabantse Kampioenschappen nog ex aequo eerste met twee andere meisjes. Vandaag bestond er echter geen twijfel over wie de beste was.  Alle drie de juries geven haar hoge scores en op het protocol stond er bij: “uit het boekje!” “Het is een hele lieve pony, maar nooit saai. Op wedstrijd doet hij eigenlijk altijd zijn best. Net als vandaag. Alleen wilde hij in stap al beginnen met hals strekken en trok een paar keer zijn hoofd naar beneden. Toen hij echt mocht hals strekken deed hij dat super en daar heb ik dan ook negens voor gekregen.  Als het kan rijd ik elke dag op Silver Toy en daarnaast ook nog op de pony van mijn zusje. Zo blijft die een beetje braaf voor haar. Nu ga ik L1 starten, daar ben ik samen met mijn vader al voor aan het oefenen. Thuis krijg ik les van mijn vader. Soms is hij best wel streng, maar hij kan me wel heel goed helpen.”vertelt een stralende Lynne na het winnen van haar titel. Bij de klasse L2/C won Imme Schraag de titel met haar palomino, Starlight. De elfjarige Imme berijdt de even oude Starlight nu bijna een jaar en vormt er beslist een ijzersterke combinatie mee. De combinatie is duidelijk geen eendagsvlieg, want ook op de Hippiade afgelopen zomer werden ze kampioen en wel in het L1/C. “Starlight is voor mij een superfijne pony. Ze is soms wel wat gespannen als ze de ring ingaat, ook vandaag, maar als ik dan zeg dat ze gewoon moet doen, gaat ze meteen fijn lopen. De laatste middendraf ging heel fijn en ook de galop op beide kanten.” Les krijgt Imme op het eiland van Albert Ubels en Marleen Bergamin. Ze wisselt de dressuurtraining regelmatig af met strandritten. “Starlight loopt heel graag op het strand en in de zee, daar wordt ze heel erg vrolijk van. En ze is een ster in kusjes geven, met of zonder beloning. Eigenlijk is ze gewoon gek op aandacht. Mijn zusje rijdt ook en dat is erg gezellig. Zij heeft nu mijn oude pony, waarmee ik al wel eens tweede en derde ben geworden op de kampioenschappen. Ik help haar regelmatig en zij was er vandaag bij om foto’s te maken.”

Drie maal is scheepsrecht voor Benthe Meijerink. De elfjarige amazone uit Holten werd eerst kringkampioen, vervolgens Overijssels kampioen en vandaag KNHS-kampioen in de klasse L2/AB. Het hoogst haalbare dus voor Benthe en haar goedgekeurde New Forest-hengst Comm’s Forest Dille.

Benthe reed wekelijks op de ponyclub toen de instructeur Raymond Kamphuis haar vroeg om zijn pony te rijden. Het klikte vanaf het begin. Benthe: “Dille is een hele fijne pony. Met het losrijden of in de ring kun je eigenlijk niet merken dat hij een hengst is, alleen is hij in de zomer soms wat frisser en gedraagt zich een beetje stoerder. Ik had vandaag zeker niet verwacht eerste te worden, maar ik heb in de vijf weken tussen het regiokampioenschap en vandaag echt heel hard getraind. Ik was sowieso al superblij dat ik naar Ermelo mocht. Ik was niet bijzonder zenuwachtig vandaag, maar wilde wel een goede proef neerzetten. Hij was heel fijn in de aanleuning en het wijken voor het been ging heel goed. De eerste middengalop knalde hij echt naar voren. In de tweede zat een hakkel omdat hij schrok van een deur die dichtsloeg. Het kan altijd beter, maar toen ik afstapte was ik super tevreden. Tussen het regiokampioenschap en vandaag heb ik al verschillende keren in de M1 gestart en inmiddels ook een paar winstpunten behaald. Toch is die klasse best moeilijker en ga ik nu hard trainen om ook die oefeningen beter onder de knie te krijgen. Ik zou het liefste iedere dag rijden. Thuis heb ik nog een eigen pony staan, maar daar kan ik nu even niet meer mee werken, want die krijgt over een aantal weken een veulen. Van Dille, dus dat maakt het extra leuk!”