Vorige maand werd al bekend dat Vincent Voorn (Weert) Lansink gaat ondersteunen als bondscoach van de Young Riders en bij de wedstrijden in de EEF-serie (landenwedstrijden op driesterrenniveau). Op deze manier krijgen nieuwe combinaties en jonge ruiters eerder een kans om door te stromen naar een hoger internationaal niveau en deel uit te maken van een landenteam van Lansink.

Peter van der Waaij team assistant

Peter van der Waaij (Eemnes) krijgt de rol van Team Assistant. Daarbij neemt hij ondersteunende taken op zich, tijdens de Landenwedstrijden. Daardoor kan Lansink zich volledig focussen op de begeleiding en coaching van zijn ruiters. Mocht de bondscoach in het Nations Cup weekend ook verplichtingen hebben op andere wedstrijden waar Nederlandse ruiters aan start verschijnen, dan blijft Van der Waaij aanwezig om de ruiters te ondersteunen in het contact met de organisatie. De Team Assistant is alleen tijdens de wedstrijden actief. De voorbereiding op de wedstrijden vindt plaats door de afdeling Topsport van de KNHS.“Het is belangrijk dat het team compleet is”, reageert Lansink positief. “We hebben de neuzen allemaal dezelfde kant op. Ik heb Peter zelf voorgesteld, in overleg met de ruiters uiteraard. Ik wil me echt kunnen richten op waar ik goed in ben, dat is het begeleiden van de ruiters. Omdat er veel tijd gaat zitten in alles er omheen ben ik blij met de rol van Team Assistant. Ik ga er vanuit dat toppaarden gezond naar de wedstrijd komen, dus hoef ik op deze manier niet bij bijvoorbeeld de veterinaire keuring voorafgaand aan de wedstrijd te zijn.”

Teamveterinairs

Frank van Hoeck en Willem Verhaeghe van Sport Horse Clinic Belgium zijn, in samenspraak met de ruiters en Jos Lansink, aangesteld als teamveterinairs bij het springen voor de senioren en zullen ook de Young Riders, Junioren en Children begeleiden. Van Hoeck en Verhaeghe hebben een eigen praktijk in Lille en zijn gespecialiseerd in de begeleiding van sportpaarden. Daarmee hebben ze de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan bij sportstallen en als teamveterinair voor meerdere landen tijdens Olympische Spelen en internationale kampioenschappen.“Het is een voordeel dat ze een aantal van de teampaarden al kennen en heel veel ervaring hebben. Dat vind ik heel belangrijk en we zijn er met hun praktijk van verzekerd dat ze altijd op wedstrijden aanwezig zijn”, legt Lansink uit.

Afscheid Hoogendoorn en Van Loon

Dat houdt ook in dat Arie Hoogendoorn en Vic van Loon stoppen met hun functie als KNHS teamveterinair. Hoogendoorn was verantwoordelijk voor de paarden van TeamNL, Van Loon had de paarden van de Nederlandse jeugd onder zijn verantwoording.Arie Hoogendoorn (53, Haaksbergen), was sinds 2011 teamveterinair van de springpaarden van TeamNL. Hoogendoorn begon in 2008 voor de KNHS als teamveterinair voor de dressuurruiters op de Olympische Spelen van Hong Kong. Daarna maakte hij de overstap naar de springruiters. In zijn functie als teamveterinair was Hoogendoorn actief bij vier Olympische Spelen, de Wereldruiterspelen van Caen en Tryon, meerdere EK’s en vele landenwedstrijden.

Vic van Loon (40, Haaksbergen) heeft aangegeven om persoonlijke redenen zijn taken bij de KNHS neer te leggen. Hij werd in 2017 aangesteld als teamveterinair Young Riders, Junioren en Children Springen. In die rol begeleidde de geboren Belg de springpaarden in de teams bij vele landenwedstrijden en Europese Kampioenschappen. Ook reisde Van Loon bij diverse gelegenheden mee naar landenwedstrijden met de senioren waar hij zijn collega Arie Hoogendoorn verving. De KNHS is Arie Hoogendoorn en Vic van Loon zeer dankbaar voor de jarenlange goede zorgen voor de Nederlandse toppaarden.

Bron: KNHS