Tijdens de vergadering is het advies voor de wijzigingsvoorstellen 2023 op hoofdlijnen vastgesteld. Hieronder in het kort de belangrijkste wijzigingsvoorstellen die zijn besproken:

  • Rijstijlrubrieken en instroomklassen

Gezien de waarde die wordt gehecht aan het rijden op rijstijl en om meer duidelijkheid te creëren is het voorstel om de reglementen ten aanzien van het rijden op rijstijl zodanig aan te passen dat alle nieuw instromende combinaties in de springsport eerst op stijl rijden, alvorens zij doorstromen naar een hoger niveau. (E.e.a. m.u.v. de combinaties waarbij ruiter en pony al een hogere kwalificatie hebben en conform de inschalingstabel in een hogere klasse mogen/moeten instromen.)

Om dit te bewerkstelligen adviseert het springforum om de reglementen ten aanzien van het rijden op rijstijl te wijzigen naar het verplicht stellen van het rijden op rijstijl voor het eerste parcours voor:

  • A- en B-pony’s t/m 0.60
  • C-pony’s t/m 0.70
  • D- en E-pony’s t/m 0.80
  • Paarden t/m 1.05

Daarnaast adviseert het springforum om de instroom voor de combinaties met een pony categorie E te verlagen naar 0.80 i.p.v. 0.90 (m.u.v. de combinaties waarbij ruiter en pony al een hogere kwalificatie hebben en conform de inschalingstabel in een hogere klasse mogen/moeten instromen).

  • Verblijfsklassen

Sinds 1 april jl. is er een extra klasse 0.70 voor de pony’s cat. A en een extra klasse 1.30 voor pony’s  cat. D aan het wedstrijdreglement toegevoegd. Het springforum ziet deze extra klasse als een extra mogelijkheid voor de betreffende categorie, maar niet als verplichte klasse om naar toe te moeten promoveren. Naar aanleiding hiervan adviseert het springforum om aan het wedstrijdreglement springen het volgende toe te voegen:

  • In de klasse 0.60 cat. A hoeft men niet te promoveren. Het blijft hierbij ook mogelijk in de naastgelegen lagere klasse te starten.
  • In de klasse 1.20 cat. D hoeft men niet te promoveren. Het blijft hierbij ook mogelijk in de naastgelegen lagere klasse te starten.

 

  • Uitsluiting bij 20 strafpunten in het parcours (tijdstrafpunten worden niet in acht genomen)

Om het dierenwelzijn nog beter te kunnen bewaken en juryleden een extra handvat te geven om te kunnen optreden als een combinatie in de ring teveel hindernisfouten maakt is het voorstel van het springforum om een combinatie uit te sluiten bij 20 strafpunten opgelopen in het parcours. Tijdstrafpunten worden hierbij niet in acht genomen.

  • Jachtspringparcours en Snelheid- en wendbaarheidswedstrijd

Het springforum adviseert om het jachtspringparcours en snelheid- en wendbaarheidswedstrijden eerder toe te staan. Het voorstel is om deze parcoursen toe te staan voor alle klassen vanaf 0.90 bij de pony’s en 1.10 bij de paarden mits de hoogte van de hindernissen de hoogte van de klasse waarin de combinatie startgerechtigd is niet overschrijdt.

De geadviseerde wijzigingsvoorstellen worden vertaald naar het wedstrijd reglement springen die in de vergadering van november wordt besproken door het forum.

 

Hippiade 2022

In het springforum is de Hippiade 2022 geëvalueerd. Dit jaar is de Hippiade voor het eerst over twee weken verdeeld. Hierdoor konden we de sport nog meer centraal zetten en de juiste randvoorwaarden voor de deelnemers creëren. Het grote voordeel was dat, op veler verzoek, veruit de meeste rubrieken op zand konden plaatsvinden. Deze aanpassing heeft er wel voor gezorgd dat er wijzigingen in de programmering noodzakelijk waren. Het gekozen programma behoeft voor volgend jaar een finetuning. Voor het springen wordt geadviseerd om te kijken naar de mogelijkheden om meer springrubrieken op één dag te combineren. Daarnaast worden ook de selectieprocedures voor afvaardiging naar de rubrieken 1.30 pony’s en 1.35 en 1.40 paarden opnieuw bekeken.

Om de ervaringen met de Hippiade te onderzoeken is er een enquête uitgezet onder de deelnemers en officials. Tevens is er een enquête uitgezet naar de ruiters die zich gekwalificeerd hadden tijdens de Regio kampioenschappen, maar uiteindelijk afgemeld hebben voor de Hippiade. Met de uitkomsten van de enquêtes hopen we de volgende edities van de Hippiade tot een nog groter succes te maken!

Binnenkort starten we weer met de pilot jeugdrubrieken. Het doel van de jeugdrubrieken is het sporten met leeftijdsgenoten. In de jeugdrubrieken staat de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van de pony/het paard.