Jur Vrieling is al jarenlang een vaste waarde binnen het Nederlandse springteam. Gedurende zijn carrière reden heel wat tophengsten onder zijn zadel. De Nederlander blijft - ondanks verschillende transfers - een vaste waarde op het hoogste niveau. "Ik leef voor paarden en de paardensport. Je kan dit leven niet leven als er geen 100% passie is," vertelt Vrieling.
Vrieling is al lang een vaste waarde. Ondanks verschillende verkopen van toppaarden blijft Vrieling meedraaien op het hoogste niveau. Ondertussen zie je ook meer en meer paarden van de Nederlander zijn eigen fokkerij meedraaien in de internationale sport. "Ruiters die zelf fokken, dat is een goede zaak," lacht hij. "Het nadeel is dat je heel wat ruimte nodig hebt. Ik zou zo het liefst alle merries en veulens hier op stal willen, dan kan ik ze dagelijks opvolgen. Helaas ontbreekt het mij aan ruimte. Dat gezegd fokkerij is een kunde. Dus als ruiter doe je het wat hobbymatig. Het positieve is dat ruiters die ook een fokkerij-carrière ambiëren vaak garantie geven dat kwaliteitsvolle merries bewaard blijven."
"Of je nu kijkt naar mijn carrière of mijn hobby, dan merk je wel één iets," gaat de Nederlander, openhartig verder. "De mindset beslist alles. Niet alleen van het paard, maar ook van de ruiter (of fokker). Waar een wil is, is een weg. Kapitaal helpt die weg iets rechter te maken, maar hard werken loont altijd. Niet alleen mezelf maar veel andere ruiters bewijzen dit ook. Kijk maar naar Lorenzo de Luca, Harrie Smolders, ..."
Wat als ... er geen grooms zouden zijn?
"Mijn team is alles. De sport is enorm geëvolueerd en als ruiter alleen sta je nergens. Je moet een goed team om je heen hebben!" vertelt Vrieling. "In feite is de paard-ruiter-groom relatie een soort driehoeksverhouding. Elke link met zijn eigen specifieke kenmerken. Grooms werken uit liefde voor het paard. Ik volg de recente debatten omtrent de werktijden voor grooms en ik ben het daar wel met eens. Liefde covert veel, maar niet alles. Ook grooms hebben nood aan rusttijd!"
"Ik vind het de verantwoordelijkheid van organisatoren en wij- ruiters - om daarop toe te zien. Je hebt niets aan een groom die opgebrand is door te lange werkdagen! Anderzijds is het wel zo dat groomen - net als ruiter zijn - geen '9 to 5 job' is. Je kan dus ook niet gaan eisen dat je werkuren beperkt zijn in die mate. Het is belangrijk dat we daar met z'n allen een goed evenwicht in gaan vinden!"