Dit is helaas het geval bij degenen die dit jaar de eretitel Fokker van het Jaar 2023 in ontvangst mogen nemen: Jelke en Linda Heida. Linda overleed afgelopen voorjaar.

Alle kansen
Wel maakte zij nog mee dat afgelopen KWPN Hengstenkeuring twee hengsten aangewezen werden voor het verrichtingsonderzoek. Hun kleine fokkerij kenmerkt zich al jaren door spring- en dressuurpaarden te fokken, die tot het hoogste niveau meelopen. Het fokken van een goed sportpaard staat altijd voorop, waarbij zij er vervolgens alles aan deden om de paarden de kansen te geven om zich optimaal te ontwikkelen.

Springen en dressuur
Hun fokkerij begon in de jaren ‘80 met twee merries, die elk op hun eigen manier succes brachten. Wamberto, uit de nafok van Luitenant Generaal-dochter Twiggy, werd kampioen op de Hengstenkeuring. Veronica, een dochter van de volbloed Wahtamin, staat aan de basis van de mondiale vererver Blue Hors Zack.

Zorgvuldig opgebouwde moederlijn
Uit Twiggy komt ook de Linda-stam. Een stam die dankzij Grand Prix-paarden als Cupido en Witschge al snel de stempel van een dressuurpaardenstam krijgt. Maar ook de KWPN-erkende 1.60m-hengst Talan en de 1.50m-merrie Happy Linda komen uit deze zorgvuldig opgebouwde moederlijn.

De herinnering aan Linda leeft ongetwijfeld voort in de kwaliteitsvolle paarden door Jelle nog gefokt gaan worden.