De ruiter legt uit dat het incident plaatsvond tijdens een vakantie in het buitenland, ongeveer een maand na het wedstrijdseizoen. Op een uitgestrekt landgoed met slechte telefoonontvangst, zoals vooraf geregistreerd in de software van de Nationale Anti-Doping Organisatie (NADO), was er om 5 uur 's ochtends een misverstand tussen de tester en de ruiter. "De tester en ik konden elkaar niet vinden volgens het protocol", aldus de ruiter.

Panizzon benadrukte dat zij al 15 jaar deel uitmaakt van het olympische systeem en in die tijd meer dan 60 onaangekondigde tests heeft ondergaan, allemaal met negatieve resultaten. De ruiter benadrukt dat er absoluut geen reden is om menselijke tests te vermijden. "Ik drink niet, ik heb nooit gerookt, ik kweek mijn eigen groenten en ik neem geen medicijnen, tenzij het echt niet anders kan."

De amazone heeft beroep aangetekend bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in de hoop dat de situatie rechtvaardig wordt opgelost. "Ik hoop dat de situatie zal worden opgehelderd in overeenstemming met de principes van eerlijkheid in de sport", verklaart de ruiter. In de tussentijd betekent de schorsing echter dat Panizzon haar kans om te concurreren in de sport – die zij als "mijn alles" beschrijft – kwijtraakt.