Zwitserse springruiter Estermann veroordeeld voor dierenmishandeling op Castlefield Eclipse

Zwitserse springruiter Estermann veroordeeld voor dierenmishandeling op Castlefield Eclipse

De Zwitserse topspringruiter Paul Estermann is schuldig bevonden aan dierenmishandeling. Estermann vecht deze beslissing echter aan.

De foto's, die in oktober 2018 door de Zwitserse krant Blick openbaar werden gemaakt, zijn choquerend. Ze tonen een paardenbuik vol met bloedingen en zwellingen, die door toedoen van een zweep zouden veroorzaakt zijn. Het paard? Olympische merrie Castlefield Eclipse, ondertussen helaas overleden. De ruiter? Naar verluid zou Paul Estermann de boosdoener zijn.

Hij werd door één van zijn grooms aangeklaagd voor dierenmishandeling. Nu melden diverse Zwitserse media dat er een persbericht van de openbare aanklager werd verspreid waarin de veroordeling van Estermann officieel wordt gemaakt. 

De openbare aanklager gaat ervan uit dat Estermann 'de merrie meermaals met een dressuurzweep in vol geweten en met besef van de gevolgen meermaals heftig geslagen heeft op de flanken en de onderbuik'. Hij wilde zo 'een beter trainingsresultaat' bereiken. Op gelijkaardige wijze zou ook een tweede paard verwondingen hebben opgelopen.

De openbare aanklager in Sursee heeft Estermann nu wegens 'meervoudige schending van de wet voor dierenwelzijn' met een geldboete gestraft. Ook moet hij de gerechtskosten betalen. Paul Estermann wil deze beslissing echter aanvechten, en dus wordt de zaak nogmaals voorgetrokken in Willisau.

De Zwitserse ruitersportfederatie zegt, dat men Estermann het voordeel van de twijfel moet geven. "Zolang Paul Estermann niet officieel veroordeeld wordt, verdient hij het voordeel van de twijfel. Zodra hij door een rechtbank als schuldig wordt bevonden, neemt de SVPS ook maatregelen."

Het verhaal omtrent Estermann werd in het voorjaar van 2017 bekend. Toen verschenen voor het eerst foto's van het gewonde paard, gemaakt door Estermanns toenmalige groom; de Tsjech Zdenek Dusek. Hij overhandigde de beelden aan de politie. Dusek werd kort daarvoor door Estermann ontslagen wegens diefstal.

Estermann gaf naar aanleiding van de beschuldigingen zijn startplaats voor het EK van 2017 in Göteborg op, aan het EK van dit jaar in Rotterdam nam hij wel deel in het zadel van Lord Pepsi.

Bron: St-Georg