‘Zorgtopman stak verduisterd geld in manege’

‘Zorgtopman stak verduisterd geld in manege’
Justitie verdenkt Guus de J. ervan miljoenen euro's die bedoeld waren voor gehandicapten achterovergedrukt te hebben en uitgegeven te hebben aan paarden, kunst, horloges, onroerend goed, dvd's en fitnessapparatuur.

Het onderzoek naar De J. en zijn geliefde Desirée T. (tevens zijn voormalige secretaresse) loopt al jaren. Vanaf vandaag staan ze voor de rechter in Roermond. Wat de uitkomst van de slepende zaak ook is, het leven van Guus de J. en Desirée T. is drastisch veranderd.








Guus de J. zou miljoenen aan AWBZ-gelden, bedoeld voor de ongeveer 1.500 gehandicapte cliënten van De J.'s Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (de SGL), hebben aangewend om zijn luxe leven te bekostigen. Zelfs de huur van zijn villa en de hobby van zijn paardrijdende dochter zou betaald zijn met geld dat gehandicapten toebehoorde.


Zo zou hij namens de SGL 22.000 euro hebben overgemaakt naar de manegehouder in Thull. Officieel kosten voor de paarden waar de patiënten van zijn stichting gebruik van maken, maar De J. zou met dat bedrag een paard voor privégebruik hebben gekocht van de manege. Ook zou hij door een zakenrelatie een vals gedateerde brief hebben laten schrijven, waarin hij verklaart dat hij 90.000 euro van de SGL heeft ontvangen voor de overname van een inventaris voor acht werkplekken. In de praktijk zouden met dat bedrag hooguit drie werkplekken gekocht zijn, maar vooral meubels voor De J. zelf.






Zo gaat de lijst verdenkingen maar door. De J. zou voor ruim 300.000 euro onroerend goed en een ton aan paarden verduisterd hebben van de SGL. En voor ruim 70.000 euro kunstvoorwerpen, bijna 35.000 euro aan horloges, 14.000 euro aan audiovisuele apparatuur en bijna 3.000 euro aan fitnessapparaten.