Zo laat je een heet paard je been accepteren

Zo laat je een heet paard je been accepteren
Heb jij een heet paard, die zeker in de wintermaanden iets té enthousiast is en je been gewoonweg negeert? Als ruiter moet je je benen zachtjes tegen de zij van je paard houden en een halve ophouding te rijden. Pas als het paard ontspant, vertraagt en het been accepteert, kun je je been weghalen en hem belonen. Ontdek in dit artikel welke handige tips je kan toepassen om jouw fris paard te laten gehoorzamen aan je been. 

De eerste stap is dat je daadwerkelijk je been gebruikt. Je kunt niet gewoon rondrijden zonder been, want zodra je meer been moet toevoegen voor verzameling, engagement, finesse, en zijwaarts werk, zal je paard gewoon weglopen. In plaats daarvan moet hij het concept begrijpen van reageren op het been door de betrokkenheid te vergroten, de rug of ribben te verzachten, en in het contact te werken. 

Dus, wees moedig en beloof jezelf dat je daadwerkelijk je been zult gebruiken zodat je paard de hulp accepteert. Er zijn een paar manieren om je te helpen die niet neerkomen op het simpelweg vastklemmen van je benen en het aangaan van een gevecht met je paard waarbij hij meer en meer gaat lopen en jij je steeds je teugels strakker vastpakt.

Stretchen 

Een belangrijk facet om je paard je been te laten accepteren is hem te laten ontspannen en het contact aan te nemen. Je paard laten stretchen kan vaak gedaan worden om dit te bereiken tijdens de opwarming voor erg hete paarden. Dit komt omdat de focus ligt op ritme en ontspanning, wat helpt om het paard tot rust te brengen en ze in hun comfortabele ritme te laten werken, waar ze het meest in balans zijn. 

Wendingen en vloeiende bewegingen 

Wat moet je doen om een wending te maken, in een cirkel te draaien, of van hand te veranderen? Dat klopt, gebruik je been! Het rijden van de basis, vloeiende figuren zoals cirkels van verschillende grootte kan je paard helpen om zich te vestigen, en de constante veranderingen van bocht en richting kan ze "verleiden" om het been te accepteren omdat ze er niet op focussen. 

Overgangen zijn key

Overgangen zijn de sleutel zijn tot zowat alles. Ze maken luie paarden scherper, zwakke paarden sterker, onevenwichtige paarden meer in balans en, ja, helpen hete paarden je been te accepteren. Meestal zijn de meest effectieve overgangen tussen halt, stap en draf - vooral bij jonge paarden. Ze helpen om balans, geduld en zachtheid te leren terwijl ze je paard ook helpen om het achterbeen te activeren en het concept van werken tussen hand en been te begrijpen. 

Als je paard zich haast en gespannen wordt, weigert hij in principe om je hulpen te accepteren. Als ruiter moet je je benen zachtjes tegen de zij van je paard houden en een halve ophouding te rijden. Pas als het paard ontspant, vertraagt en het been accepteert, kun je je been weghalen en hem belonen. 

Bron: FEI