Zeldzaam Geval van EqPV-H: Nederlands Paard Getroffen door Theiler's Disease

Zeldzaam Geval van EqPV-H: Nederlands Paard Getroffen door Theiler's Disease

In een recent geval is een dertienjarig springpaard slachtoffer geworden van Equine parvovirus-hepatitis (EqPV-H), een zeldzame virale ziekte die verband houdt met de ernstige aandoening bekend als de ziekte van Theiler. Het paard vertoonde acute symptomen zoals sloomheid, weigering om te eten en neurologische problemen, wat leidde tot overbrenging naar een kliniek in Deventer.

Het klinisch beeld verslechterde snel, vooral op neurologisch gebied, waardoor euthanasie de enige humane optie werd. Sectie op het paard bij de Gezondheidsdienst onthulde de diagnose 'Equine parvovirus-hepatitis geassocieerde ziekte van Theiler'. Het betreft het eerste geval van EqPV-H bij een Nederlands paard.

De ziekte van Theiler, ook bekend als equine serum hepatitis of Theiler's disease, is een ernstige aandoening gekenmerkt door acute, ernstige hepatitis met vaak fatale afloop. EqPV-H wordt nu geassocieerd met deze ziekte, naast milde symptomen, en dit geval is het eerste in Nederland.

EqPV-H en Equine hepacivirus (EqHV) zijn momenteel de meest voorkomende virale ziekteverwekkers met betrekking tot leverontsteking bij paarden. EqPV-H kan, naast milde symptomen, leiden tot de ziekte van Theiler, terwijl EqHV vaak slechts milde symptomen veroorzaakt.

De overdracht van EqPV-H lijkt voornamelijk te gebeuren via besmette biologische producten gemaakt van paardenbloed, zoals serumproducten en stamcellen. Er is echter nog veel onduidelijkheid over mogelijke andere overdrachtsroutes, waaronder vectoren zoals dazen.

Gezien de uitscheiding van het virus via de neus en een incubatietijd van vier tot tien weken, is het moeilijk om de verspreiding te voorkomen. Het isoleren van geïnfecteerde dieren en regelmatige bemonstering van contactpaarden is lastig en verder onderzoek is nodig.

Voor de diagnose van EqPV-H kan PCR-onderzoek worden uitgevoerd op serumbloed of leverweefsel. Histologie van een leverbiopt biedt ook informatie over de toestand van het leverweefsel en helpt bij het inschatten van de prognose.

Preventieve maatregelen omvatten bewustwording van het risico van besmetting bij het toedienen van biologische producten gemaakt van paardenbloed. Het screenen van dergelijke producten op EqPV-H is daarom raadzaam om de verspreiding van de ziekte van Theiler te voorkomen.





Bron: Tijdschrift voor Diergeneeskunde