Wordt de wedstrijddruk te groot?

Wordt de wedstrijddruk te groot?
Zijn er teveel wedstrijden op het hoogste niveau? Dit jaar kwamen er opnieuw minder ruiters aan de start tijdens het FEI Wereldbeker finale springen. Wat is de oorzaak dat sommige oude klassiekers op minder bijval kunnen rekenen? Verder zien we dat meer en meer organisaties het moeilijk krijgen om éénmalige events op de agenda te zetten.

Bovendien, is het je opgevallen, maar er was geen enkele Nederlander of Ier aan de start in Gothenburg? Omdat ze niet over voldoende toppaarden beschikken?

De terugval van de Wereldbeker?

Er zijn uiteenlopende meningen. Veel terugkerende opinie, het is TE veel. Er is geen éénduidige planning en organisatie binnen het FEI. Laat ons even afstappen van het topniveau en de internationale CSI2* en CSI3* wedstrijden evalueren? De laatste weken kan je op minder dan 100km van elkaar minstens drie internationale wedstrijden vinden. Dat is niet alleen nefast voor sommige organisaties maar ook voor de sport. De druk wordt opgedreven en het wordt gewoon teveel.

Even terug naar de Wereldbeker finale, het gros van de ruiters reisde na Gothenburg meteen door naar de tweede manche van de Longines Global Champions Tour in Mexico. Helaas beschikt niet iedereen over twee of drie Grand Prix-paarden en dan moet je kiezen. Gezien de prijzenpot kan de LGCT dan waarschijnlijk op iets meer enthousiasme rekenen.

Wedstrijddruk.

Verder zie je meer en meer vijfsterren wedstrijden die de sterren inwisselen of geschrapt worden van de agenda. Een spijtige zaak voor de topsport, maar begrijpelijk. De eisen die de organisatie opgelegd krijgt zijn immens, zonder garantie dat er binnen de 100km een concurrerende wedstrijd of viersterren wedstrijd wordt georganiseerd.

De oplossing?

De oplossing moet in een forum met de ruiters opgezocht worden. Moet het FEI de concurrentie aangaan met springtours zoals de LGCT? Waarschijnlijk wel, immers is het prijzengeld een belangrijke factor. Maar dat mag dan wel niet ten kostte gaan van de amateur of semi-profs. De sport moet evolueren, en dat kan alleen als de "onderste ladder" van die sport ook de kans krijgt om mee te evolueren.

Verder denken we dat er een concreet beleid moet komen over de verdeling van de wedstrijden. Dit zal een ondersteuning zijn voor de organisaties, die zo mee kunnen investeren in de opwaardering van de sport.