Wim Zegwaard is overleden

Wim Zegwaard is overleden

Wim Zegwaard is overleden. De kleurrijke Zegwaard was de laatste decennia actief als belegger in het vastgoed en ook als fokker van minipaarden met zijn beroemde Stal Zegwaard. Zegwaard steunde ook ondernemers in de paardenwereld en onderhield een warme band met mensen als Sjef Janssen en Anky van Grunsven. Zegwaard is vanmorgen op 78-jarige leeftijd overleden na een ziekbed van een jaar.

Zegwaard haalde in 2012 het nieuws toen hij samen met zijn vrouw slachtoffer werd van een overval in hun huis Rijswijk. De daders sloten het stel urenlang op de in kelder en ging ervandoor met tonnen aan euro’s en een paar miljoen aan horloges. Tegen een van de daders werd 16 jaar cel geëist door het OM: hij werd uiteindelijk in 2017 veroordeeld tot 12 jaar en 10 maanden.

Zegwaard werd als ondernemer voor het eerst succesvol in de afvalverwerking en de rioolontstopping. Eind jaren tachtig kwam hij met zijn bedrijf in opspraak omdat hij op een illegale manier chemisch afval zou hebben verwerkt. Zegwaard werd op veel punten vrijgesproken, maar vanwege een veroordeling moest hij toch een jaar de cel in. In 1997 kwam hij vrij. Vlak voor zijn vrijlating had de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens besloten dat de veroordeling onterecht was geweest. Zegwaard had daarna recht op een vergoeding van de Nederlandse staat. Tot een jaar geleden stond hij steevast in de Quote 500. De laatste keer, in 2020, werd zijn vermogen geschat op €115 miljoen.

Zegwaard leed aan kanker. Naast zijn vrouw Maureen laat Zegwaard zoons Arie en Roy en dochter Patricia achter. De familie laat weten dat de uitvaart in besloten kring zal plaatsvinden.


Bron: Quotenet
Copyright foto: Thijs Wolzak Amsterdam