Westerkwartier Paardenkwartier: Paarden goed alternatief voor veehouderij

Westerkwartier Paardenkwartier: Paarden goed alternatief voor veehouderij


Paardenhouders in Noord-Nederland zetten jaarlijks ruim 93 miljoen euro om. In die sector is veel meer mogelijk, zeker in het Westerkwartier, concludeert de stichting Westerkwartier Paardenkwartier na onderzoek.


In de regio is het houden van paarden een goed alternatief voor veehouders die hun bedrijf (deels) willen omvormen. Voor nieuwe ondernemers lijkt het haalbaar om leegstaande agrarische gebouwen om te bouwen tot hippische locaties. ,,Paardenhouders kunnen een goede boterham verdienen in dit gebied’’, zegt voorzitter Sietse van Dellen.

De stichting ijvert al jaren voor het versterken van de (sport)paardensector in de regio en onderbouwt de economische impact en potentie nu ook met cijfers.

Omzet van ruim 93 miljoen euro

Groningen, Drenthe en Friesland tellen volgens onderzoek van studenten van de Hogere Agrarische School (HAS) in ‘s-Hertogenbosch 939 hippische bedrijven. Deze trainings- en sportstallen, handelaren, fokkerijen, maneges en pension- en recreatiebedrijven huisvesten ruim 21.000 paarden en zijn goed voor een jaarlijkse omzet van ruim 93 miljoen euro.

Daarnaast zijn er in de regio tal van hippisch gerelateerde bedrijven, zoals dierenartsen, instructeurs, voer- en stal- en strooiselleveranciers die hun brood (deels) in de paardensector verdienen.Het Westerkwartier telt van oudsher veel liefhebbers met kennis van paarden. Hier gefokte en getrainde spring- en dressuurpaarden gaan de hele wereld over. Volgens de cijfers van de studenten wordt jaarlijks vanuit de regio voor meer dan 9 miljoen euro aan paarden uitgevoerd.

Coulisselandschap met leegstaande boerderijen

De stichting ziet meer ruimte voor paardenbedrijven. Van Dellen:’’Deze sector heeft alle potentie om er als bedrijfstak nog meer toe te doen.”Het coulisselandschap in het Westerkwartier biedt weinig mogelijkheden tot schaalvergroting. De animo voor bedrijfsopvolging in vooral de melkveehouderij is de laatste jaren sterk gedaald. Daardoor stoppen meer bedrijven en komen agrarische complexen vrij.

Deze zogenoemde ‘vrijkomende agrarische bebouwing’ (VAB) kan geschikt worden gemaakt voor het houden en trainen van paarden. Ombouwen vergt vaak minder investering dan nieuwbouw, blijkt uit een studie van een student van de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij van Van Hall Larenstein, ook in opdracht van de stichting gezamenlijk met de Gebiedscoörperatie Westerkwartier.

Nieuwbouw vergt grote investeringen

Nieuwbouw van een compleet paardenbedrijf met trainingsfaciliteiten vergt minstens een investering van 2 miljoen euro. Een geschikte locatie ombouwen kost de helft. Bovendien zijn de grondprijzen in het Westerkwartier relatief laag. ,,Omschakelen heeft zeker potentie’’, aldus Van Dellen. Hij spreekt uit ervaring: De paardenfokker uit Opende verruilde in 2003 zijn melkvee voor paarden.

Lange bestemmingsplanprocedures zijn volgens hem een grote bottleneck. Uit onderzoek komt naar voren dat het zomaar 1,5 tot 2 jaar duurt voordat alle vergunningen rond zijn. ,,Dat moet anders. We willen ondernemen en niet steeds met regeltjes worden geconfronteerd.’’De gemeente Westerkwartier staat positief tegenover initiatieven om leegstaande boerderijen een nieuwe invulling te geven met paarden. Bestemmingsplannen moeten flexibeler worden om lange procedures te voorkomen, stelde Harry Waas, strategisch adviseur van burgemeester en wethouders bij de presentatie van de onderzoeken in de HJC Manege in Tolbert. ,,Er ligt in dit gebied een geweldige potentie voor paardensport. Het gaat om serieuze business.’’

Rode loper

Alles bij elkaar opgeteld kan wat de stichting Westerkwartier Paardenkwartier betreft de rode loper uit voor nieuwe ondernemers, sporters of veehouders die in de paarden verder willen. De stichting met ruim vijftig leden (paardenhouders en daaraan gelieerde bedrijven) timmert na een voorzichtige start tien jaar geleden aan de weg.

De subsidie van ruim een ton van de Regio Groningen-Assen is deels gestoken in een nieuwe huisstijl en website, de onderzoeken, realisatie van een projectbureau. Aan talent- en ontwikkelingsplannen, opleidingen en een presentatieruimte bij de HJC Manege in Tolbert wordt hard gewerkt.

Dit paardencomplex speelt een belangrijke rol. Er is net een nieuwe grote rijhal bijgebouwd en eerder is al flink geïnvesteerd in een professionele buitenbodem, voor de organisatie van grotere evenementen met internationale allure. ,,Topsport moet de verbinding maken in deze sector’’, aldus Sietse van Dellen.

Hebben alle inspanningen van de stichting Westerkwartier Paardenkwartier inmiddels geleid tot nieuwe paardenbedrijven? Van Dellen: ,,Nog niet, jammer genoeg. Het is een heel proces, de cijfers kunnen daar houvast bij geven.’’


Bron: Dagblad Noorden