Wat te doen tegen (paarden) vliegen?!

Wat te doen tegen (paarden) vliegen?!
Nu de zon en het warme weer er (hopelijk) aankomen, wordt het weer tijd om lekker buiten te rijden. Met dit mooie weer, komt ook een groot nadeel... de vliegen!
Maar hoe het beste om te gaan met deze storende insecten? Want hoewel ze geen kwaad kunnen, heb je ze toch liever niet in de buurt...

Een vliegen spray zal niet veel helpen. Wanneer je met je paard aan het werk gaat, zal het zweet van je paard de vliegenspray doen verdwijnen. Dus elke vijf minuten je paard in te spuiten heeft geen zin. Het is verspilling van de tijd maar ook vooral van je geld. Tevens kunnen de bekende vliegen-spray schade aanbrengen aan de omgeving en aan jou!

Dan is er de mogelijkheid om op natuurlijke wijze de vliegen op afstand te houden. Door gebruik te maken van essentiële oliën die men in de aromatherapie gebruikt, maak je het volgend middeltje:
Benodigdheden: 75 gram kruidnagel, 1 liter water,  15 druppels essentiële olie van lavendel, 5 druppels essentiële olie van eucalyptus globulus, 10 druppels essentiële olie van citronella en wat alcohol.

Bereiding: laat het water 20 minuten koken met de kruidnagel. Laat het afkoelen en zeef het mengsel. Los de essentiële oliën op in een beetje alcohol, meng het onder het afkooksel en goed schudden voor gebruik. Bewaar het product in de koelkast. De houdbaarheid van het mengsel is maximum 3 dagen.
Gebruik op het hoofd van het paard enkel het afkooksel zonder toevoeging van de essentiële oliën om irritatie te voorkomen. Dit middel zou zeer doeltreffend zijn.

Een ander receptje.


Nodig: ¼ water, ¼ dettol, ¼ azijn en ¼ eau-de-cologne. Bereiding: alles bij elkaar voegen en goed mengen. De spray is klaar voor gebruik.

Knoflook!


Roer wat knoflookolie of knoflookpoeder of zelfs een zuiver geschild en geplet knoflookteentje door het krachtvoer van je paard. Als het paard ademhaalt of gaat zweten komt deze geur vrij en de knoflookgeur zou dazen en vliegen op afstand houden. Overigens geven wij geen garanties dat het lang werkt.

Je zou kunnen investeren in anti vliegen-maskers en dekens. Maar geloof ons als we zeggen dat deze maskers zal niet erg lang leven ...

Als je je paard op de wei zet kun je natuurlijk gebruik maken van een vliegendeken of een dazenval. Deze lokt de vervelde stekende paardenvliegen naar de val, zorgt ervoor dat ze vast blijven zitten in de val en vangt ze op in een bakje. Deze val is gebaseerd op natuurlijk gedrag van dazen, ze reageren namelijk op beweging, houden van warmte en zoeken een gastheer om bloed te zuigen. De dazenval bestaat uit een vrij hangende rubberen zwarte stootbal omgeven door een trechtervormig doorschijnend net dat uitmondt in een opvangsysteem of val-unit waaruit de dazen niet meer kunnen ontsnappen en sterven.

Voor jezelf geldt dat je het beste kunt gaan rijden met een shirt met lange mouwen, van niet te dunne stof en een felle en lichte kleur. Doordat de vliegen niet van de felle kleuren houden zullen ze op afstand blijven.

Het allermakkelijkst is natuurlijk het afwachten van het winterweer, de vliegen verdwijnen op magische wijze weer. En natuurlijk het accepteren dat als je met paarden omgaat, er nou eenmaal ook vliegen zullen zijn.