Voorlopig geen wedstrijden voor Jur Vrieling en Zirocco Blue

Voorlopig geen wedstrijden voor Jur Vrieling en Zirocco Blue
Springruiter Jur Vrieling springt de komende periode geen wedstrijden. Hij doet zaterdag dan ook niet mee aan 't Peerdespul in het Stadspark tijdens Gronings Ontzet.

Na de voor Vrieling en zijn paard Zirocco Blue VDL dramatisch verlopen Olympische Spelen heeft de Holwierder voorlopig alle wedstrijden waaraan hij mee zou doen afgezegd. Vrieling zag zijn paard in Rio vier keer weigeren en bovendien werd hij gediskwalificeerd voor het individuele toernooi, nadat hij Zirocco Blue in de ring te nadrukkelijk corrigeerde met de zweep.
Met name op social media kreeg Vrieling hierover de nodige kritiek te verwerken. Dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. 'Als negen van de tien mensen je een hart onder de riem steken, maar de tiende is heel negatief dan blijft dat toch hangen.' Vrieling is volgens eigen zeggen in sommige reacties zelfs bedreigd.

Een echte verklaring voor het dramatische optreden in Rio heeft Vrieling nog steeds niet. 'Je merkt niks aan Zirocco. Hij is superfit en zou bij wijze van spreken nu zo de Olympische ring in kunnen.' Volgens Vrieling is het alles bij elkaar wat Zirocco Blue uit balans gebracht heeft. Zo is de reis niet heel goed verlopen. 'Het was warm tijdens de vlucht. Het paard van Jeroen Dubbeldam werd ziek onderweg en Zirocco kwam heel bezweet uit het vliegtuig.'

Voorlopig werkt Vrieling thuis in Holwierde aan zijn eigen mentale herstel. Wanneer hij zijn rentree maakt weet hij nog niet. 'Een paar dagen vakantie zou misschien goed zijn, maar ik ben het liefst met mijn paarden bezig. Anders ga ik toch teveel nadenken. Ik zorg goed voor mijn beestjes en we komen wel weer terug. Wat meehelpt, is dat ik al 47 jaar ben en inmiddels het nodige heb meegemaakt.'

Vrieling verwacht dat bondscoach Rob Ehrens voorlopig even geen beroep op hem doet en anderen de kans gaat geven in het landenteam. Zirocco Blue gaat eerst een maandje de wei in.